Pichler om van der Poel: ”Tror han slutar efter OS”

Uppdaterad
Publicerad

Som talangutvecklare för Sveriges olympiska kommitté har Wolfgang Pichler haft ett finger med i Nils van der Poels tuffa träningsupplägg.

Den rutinerade ledaren tror att OS kan bli det sista för den svenske stjärnan.

– Kanske att han kommer tillbaka om två år, men så som han tränar nu... Det kan man inte göra i längre perioder, säger Pichler i SVT-dokumentären ”Nils van der Poel – dåre eller geni?”.

Det bekräftas av van der Poel själv.

– Jag har svårt att se att det ska bli en likadan satsning en gång till eftersom den krävt så pass mycket av mig och jag är i dagsläget inte intresserad av att göra det på något annat sätt eftersom jag som elitidrottare strävar efter perfektion. Jag vet vilka uppoffringar som krävs och jag har inte fyra år av det i mig i dag. Det betyder inte att jag inte har det i mig om två år, säger van der Poel.

OS i Peking 2022

Wolfgang Pichler har tränat mängder med duktiga atleter genom åren. Men han har aldrig sett någon som tränar som Nils van der Poel tidigare.

– Och då ska vi veta att vi tränade hårt med skidskyttelandslaget. Mitt rykte är ju ”demontränare”, skrattar Pichler och fortsätter:

– Bilden av Nils som kaotisk är verkligen fel. Han har en plan och följer den minutiöst. Han följer den exakt som han har planerat och hela livet kretsar kring träningen. Jag har träffat många världsatleter och jag måste säga att Nils är superseriös.

Två 24 timmarspass

Mängden träning som van der Poel genomför är slitsam och just därför tror Pichler att van der Poel kan komma att lägga av efter säsongen. Vid två tillfällen har van der Poel tränat 24 timmar i sträck.

– Man klarar inte längre. Kroppen behöver vila. Kanske att han kan komma tillbaka om två år. Men så som han tränar nu kan man inte träna i längre perioder. Vad han gör nu är otroligt. Han är alltid ensam och det är tufft. Väldigt tufft, säger Pichler om van der Poel.

Nils van der Poel själv har uttryckt tvivel kring en fortsatt satsning på ett tredje OS.

– Oavsett om jag åker internationella tävlingar eller inte efter OS så kommer jag att åka för att det är kul, säger van der Poel.

Kan volymen du har i din träning bidra till att din brinntid som atlet blir kortare?

– Fysiskt vet jag inte. Det verkar så när man ser löpare som har sprungit många mil. Till slut har kroppen sprungit färdigt. Mentalt tror jag definitivt att det kan vara så. Man blir smal i sin tillvaro.

Se hela dokumentären här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet