Nils van der Poel från dagens träning i Inzell. Han varvar skridsko med att cykla mountainbike i bergen. Foto: Bildbyrån

Dubble världsmästaren van der Poel har ännu ingen OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Nils van der Poel vann VM på både 5000 och 10000 meter förra säsongen måste han kvala in till OS i Peking i februari nästa är. Han har tagit sikte på världscuptävlingen i Stavanger om en månad för att fixa platsen på 10000 meter där han har världsrekordet.

– Vårt upplägg är en liten chansning, säger van der Poel.

Tillsammans med sin tränare Johan Röjler har van der Poel gjort en plan som ska ge honom de bästa förutsättningarna att stå högt på prispallen vid OS i Peking.

– Vi gick på is senare i år än i fjol i förhoppningen att nå bättre resultat i februari, säger tränaren Röjler. van der Poel befinner sig i skridskomeckat Inzell, Tyskland, där han tränat i ett par veckor.

OS i Peking 2022

Kvalet till OS är komplicerat. Det handlar om ranking och tider vid fyra olika världscuptävlingar under november och december. Och det är fortfarande osäkert hur många tävlingar van der Poel behöver köra.

En sak är dock säker. Det går att kvala in direkt till 10 000 meter i Stavanger i mitten av november, 19-21.

– Jag ser verkligen fram emot att tävla igen. Men vårt upplägg är en liten chansning, säger van der Poel.

Hoppas nå OS utan toppning

Han erkänner att han inte kommer att toppa formen redan till kvaltävlingarna utan siktar mot de olympiska spelen i Peking. Han räknar kallt med att det ändå ska räcka till att kvalificera sig.

van der Poel kommer att ligga kvar i Inzell fram till kvaltävlingarna drar igång och mata varv efter varv runt skridskoovalen. Den skada som han dragits med en längre tid oroar honom inte. Den påverkar inte själva skridskoåkningen.

– Jag är nog den som är minst oroad, säger van der Poel och försöker ingjuta lugn i alla i teamet runt omkring.

ARKIV: van der Poel anlände till Borgholm med fallskärm (14 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet