Svanebo: ”Skönt att visa var skåpet ska stå”

Publicerad

Anders Svanebo, nybliven A-landslagsman i skidor, vann i dag SM-guld i rullskidor i det som också heter Broloppet i Sundsvall. Och det var i en bekant backe för Sundsvallsbon. ”Skönt att visa var skåpet ska stå på hemmplan”, säger Svanebo till SVT Sport efter segern.

42 deltagare tog sig uppför Södra Berget i Sundsvall i Broloppet som till en början går över Sundsvallsbron där en konstgräsmatta fått läggas ut för att dämpa farten något.   Det var ett av hindren för dagens tävlande men det största är givetvis att kämpa sig uppför Södra Berget. Bäst av all lyckades Anders Svanebo med det. Han vann på 18:03,4, 17,5 sekunder före Robin Norum, IFK Umeå. Bronset togs av veteranen Jörgen Brink som var 29 sekunder bakom Svanebo. Just brons är Brink van vid. På längd-VM i Val di Fiemme tog han tre brons 2003.

– Härligt. Det var lite surt igår så det är skönt med en revansch.  Jag hade gjort upp en plan med Rikard Grip om att gå hårt in mot backen och sedan gå lite lugnare och försöka komma in i åkningen i första stigningen för att sedan trycka på i stakningen förbi LV5 och sista biten var det bara hela vägen in i kaklet. Den planen funkade idag, säger Svanebo till SVT Sport.

Klockan 14 är det dags för Svanebos sambo Charlotte Kalla att ta sig upp för samma berg.

– Får se om vi går ut och kollar eller skriker framför tv:n, säger Svanebo om Kallas lopp.

Våra kameror följde Svanebo hela vägen. Se hela hans lopp här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan

Mer i ämnet