• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ebba Andersson är klar för OS i Pyeongchang. Foto: Bildbyrån

Förvånad Ebba Andersson fick OS-biljett

Uppdaterad
Publicerad

Skidåkaren Ebba Andersson, 20, fick i dag sin OS-biljett.
– Jag hade inte förväntat mig detta, så det är skönt att få beskedet så tidigt så att jag kan förbereda mig för OS på bästa sätt, säger hon till SVT Sport.

Ebba Andersson fick sitt stora genombrott med silvret i VM-stafetten i Lahti, tillsammans med storstjärnor som Stina Nilsson och Charlotte Kalla. I höst har hon haft en överbelastningsskada i underbenet, men fick ändå det överraskande OS-beskedet idag.

Ebba Andersson är juniorstjärnan som tagit två individuella JVM-guld, och sedan ett raskt kliv in i senioreliten. Skadan har inneburit ett litet steg tillbaka: som bäst 13:e i Världscupen nu i december.

OS en lättnad

OS-beskedet innebär en stor lättnad i den tunga träningen.

– Jag vill hitta grundkänslan i åkningen och överföra den till tävling, säger hon.

Det tidiga OS-beskedet ändrar inget i hennes tränings- och tävlingsplanering. Hon kommer inte att köra Tour de Ski, utan Skandinaviska cupen på hemmaplan, följt av Världscupen i januari och det stora målet: hennes första OS någonsin.

– När jag står där på startlinjen vill jag vara så bra som möjligt, vi får se var det slutar, säger hon till SVT Sport.

Grip: ”Hon är ett framtidsnamn”

Förbundskaptenen Rikard Grip gläds åt att Andersson fick en OS-plats.

– Det är fantastiskt roligt att hon fick klartecken. Det är ett framtidsnamn som kan vara med i flera OS och även om hon är med för att se och lära kan hon eventuellt bli en viktig kugge i ett stafettlag, säger Grip till SVT.

Även skridskoåkaren Nils van der Poel, 21, har tagits ut till OS-truppen på framtidskriteriet. Andersson var med och tog VM-silver i stafett tidigare i år.

Fem skidåkare till fick klartecken

Ytterligare fem längdskidåkare och två skicrossåkare har fått klartecken från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Hanna Falk är uttagen till skidsprinten, övriga skidåkare är Ida Ingemarsdotter, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Daniel Richardsson.

Med Marcus Hellner som tidigare uttagen åkare har det svenska herrlaget i stafett inte fullt manskap eftersom bara tre distansåkare är uttagna (Hellner, Halfvarsson och Richardsson).

Hade ni åkare som ni inte fick gehör för hos SOK?

– Vi är tillfreds med dem som är uttagna och för en dialog med SOK. Sedan måste ju platserna fyllas så att vi får ihop lag i stafetterna och teamsprinten där vi har platser, säger Grip.

Skicrosslyft till OS

De skicrossåkare som fått biljetter till Pyeongchang är Lisa Andersson och Erik Mobärg som åkt bra den senaste tiden.

Hittills har 37 aktiva tagits ut, 17 damer och 20 herrar, samt tio lag till spelen som invigs den 9 februari.

Den 12 och den 16 januari tar SOK ut fler till OS.

Längdskidor: Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Hanna Falk, Ida Ingemarssdotter, Ebba Andersson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Teodor Petersson, Daniel Richardsson, stafettlaget damer, stafettlaget herrar, sprintstafettlaget damer, sprintstafettlaget herrar.

Skidskytte: Stafettlaget damer, stafettlaget herrar och stafettlaget mixed.

Alpint: Matts Olsson (storslalom), Mattias Hargin (slalom), André Myhrer (slalom), Frida Hansdotter (slalom), Emelie Wikström (slalom), Sara Hector (storslalom), paralellslalomlaget.

Freestyle: Jennie-Lee Burmansson (slopestyle), Jesper Tjäder (slopestyle), Henrik Harlaut (slopestyle), Oscar Wester (slopestyle).

Snowboard: Sven Thorgren (slopestyle).

Skicross: Sandra Näslund, Victor Öhling Norberg, Lisa Andersson, Erik Mobärg.

Puckelpist: Walter Wallberg.

Ishockey: Tre Kronor och Damkronorna.

Curling: Lag Hasselborg:  Anna Hasselborg, Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Jennie Wåhlin (reserv). Lag Edin: Niklas Edin, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson, Christoffer Sundgren och Henrik Leek (reserv).

Skridsko: Nils van der Poel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer