SOK-ledaren Johan Flodin har testats positivt för covid-19. Foto: Örn E.Borgen/NTB/TT

Positivt covidfall i svenska OS-truppen – men ändå lugnande besked

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska OS-truppen har drabbats av ett positivt fall av covid-19. Det rör sig om SOK-ledaren Johan Flodin, som testade positivt vid ankomst till Kina. Även ett andra test på fredagsmorgonen var positivt.

Men inga andra svenskar har varit nära kontakter till honom.

SOK:s truppchef Peter Reinebo berättar om Flodins positiva testsvar i ett pressmeddelande.

– Johan isolerades efter det första preliminära resultatet och blev placerad i karantän på ett hotell efter det konfirmerande provet nu under fredagen. Han är symtomfri och vi räknar med att han kan återgå till sin OS-roll när han lämnat två negativa PCR-test 24 timmar efter varandra, säger han.

OS i Peking 2022

”Inte nära nån annan svensk”

Många har nog märkt att den för tillfället dominerande coronavarianten, omikron, är väldigt smittsam. Men det finns ingen större oro i svensklägret för att Flodin ska ha smittat andra svenskar.

– Han flög själv från Göteborg. Sen flög han från Helsingfors till Peking och satt då inte nära nån annan svensk. Och sen, i de övriga kontakterna har han haft munskydd på sig, och för att räknas som nära kontakt måste man vara utan ansiktsmask i över 15 minuter, på nära avstånd. Så ingen svensk räknas som nära kontakt, säger SOK:s presschef Lars Markusson till SVT Sport.

Har varit roddledare

Johan Flodin är sportchef på SOK med ansvar för resursteamet och under OS är han en del av serviceteamet i isbyn i Peking. Flodin har tidigare verkat som ledare i rodd för både Sverige och Norge vid ett flertal OS och har också tävlat för Sverige i OS.

Alla andra svenskar som anlände till Peking i går har – efter negativa provsvar – fått lämna det karantänshotell, dit man transporteras i väntan på resultat från de coronatester man gör efter ankomst till Kina. De som anlänt under dagen har ännu inte fått sina svar.

SE OCKSÅ: Science fiction eller OS-uppladdning?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet