Taiwans Ying Hsuan Huang (i blå hjälm) och Turkiets Rukiye Yildimir i damernas 46 kg-klass i Guadalajara, Mexiko i november förra året. Foto: TT

Ryska deltagare välkomnas i taekwondo-VM: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter IOK:s utspel om att tillåta ryska och belarusiska deltagare i internationella tävlingar meddelar taekwondoförbundet att man släpper på deltagare från dessa länder i VM i Baku, Azerbajdzjan med start 29 maj.

– Det är fruktansvärt. Svensk taekwondo var tidigt ute för att uttrycka sin solidaritet med ukrainska utövare och uppmanade även det internationella förbundet att stänga av ryska och belarusiska spelare, vilket också världsförbundet gjorde ganska tidigt och nu kommer det här som en chock för oss, säger det svenska taekwondoförbundets ordförande Sammi Kaidi till Radiosporten.

Bordtennis, judo och fäktning är andra förbund som kommer eller har släppt igenom ryska och belrusiska deltagare.

Det internationella taekwondoförbundet, med säte i Sydkorea, betonar att det ska råda strikt neutralitet och att det inte ska få finnas kopplingar till armén för de deltagare som tillåts tävla. 

Ukraina hotar bojkotta OS i Paris

”Taekwondoförbundet kommer att fortsätta att stödja ukrainska idrottare för att säkerställa att de kan delta i taekwondo-evenemang. Rådet bekräftade på nytt sina krav på fred och solidaritet med det olympiska samfundet i Ukraina”, säger förbundet i ett uttalande.

Ukraina är mycket kritiskt till inbjudan och tillåter inte idrottare att delta i OS-kval där ryska och belarusiska deltgare finns med. Ukraina har även hotat med att bojkotta OS i Paris om ryssar och belarusier, om än neutrala, får delta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.