Elina Svitolina är en av de starkaste tennisrösterna mot kriget i Ukraina. I går gjorde hon comeback i USA efter barnafödande. Foto: TT

Förra världstrean Svitolina om det svaga stödet från WTA: ”Vi är rädda”

Uppdaterad
Publicerad

Den förra världstrean Elina Svitolina förlorade i comebacken i Charlestons WTA-turnering efter barnafödande. Efteråt riktade hon kritik mot WTA för att organisationen gett för svagt stöd till de ukrainska spelarna.

– Vi är rädda, säger hon om att tävla när landet befinner sig i krig.

– WTA borde ha gjort mer, mycket mer, i många frågor. Nu är det för sent. Det har varit många pressmeddelanden, många intervjuer. Det är värdelöst, säger Svitolina enligt franska L'Equipe.

28-åringen tog en paus i mars förra året med hänvisning till kriget i Ukraina, där hon engagerat sig hårt i hjälparbetet. I oktober föddes dottern Skai som heter Monfils i efternamn efter den franske stjärnan Gael.

Som 875:a på rankingen fick Svitolina ett wildcard till Charlestons grusturnering där hon förlorade mot kazakiskan, 47-rankade Julia Putintseva, med 6-7(3-7),6-2,6-4 efter en holmgång på 2.46.

”Inte känna sig trygg någonstans”

För ett par veckor sedan hoppade landsmaninnan Lesia Tsurenko av mötet med Aryna Sabalenka i Indian Wells efter att att ha fått en panikattack efter ett samtal med WTA-chefen Steve Simon – som inte tillräckligt tog avstånd från den ryska invasionen av Ukraina.

– Vi är rädda, vi känner oss tomma. Det som hände med Lesia är väldigt sorgligt. Människor som inte har upplevt det kan inte riktigt förstå hur det känns att inte ha något hem, att inte känna sig trygg någonstans, att ha familj i Ukraina, med bomberna, att veta att ukrainska städer förstörs. Det ger både rädsla och en stor tomhet, säger Svitolina.

Trots förlusten var Svitolina överväldigad över att vara tillbaka på banan efter 13 månader.

– Jag hade gåshud, säger ukrainskan om atmosfären och stämningen på matchen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elina Svitolina under en fotografering i Paris under gårdagen. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.