Peng Shuai. Foto: Bildbyrån

Peng Shuai följer kinesiskt manus

Uppdaterad
Publicerad

Den förre tennisspelaren Peng Shuai, 36, försvann plötsligt efter att ha anklagat Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp.

Några veckor senare tog hon tillbaka sina anklagelser.

– Det är väldigt vanligt i Kina med regisserade bekännelser, säger Anna Johansson på Amnesty.

I början av november i fjol lade den förre tennisspelaren Peng Shuai ut ett inlägg på sociala medier där hon anklagade Kinas tidigare vice premiärminister Zhang Gaoli för sexuella övergrepp.

Inlägget plockades ganska snabbt bort och sedan hörde ingen av henne på nästan tre veckor.

I december förnekade sedan 36-åringen att hon anklagat någon för sexuella övergrepp överhuvudtaget.

Peng Shuai är långt ifrån den första människan i Kina som under märkliga förhållanden tystnat efter att ha uttryckt kritik mot den egna regeringen.

På middag

Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare för människorättsorganisationen Amnesty, menar att tennisstjärnans öde följer ett form av manus.

– Ja det gör det. Det är väldigt vanligt i Kina med regisserade bekännelser och regisserade uttalanden där man verkligen kan ifrågasätta om det är personen själv som skrivit det.

I går tisdag meddelade chefen för den Internationella olympiska kommittén (IOK), Thomas Bach, att han ska äta middag med Peng Shuai under OS.

– Vi vet genom våra videosamtal att hon bor här i Peking, att hon kan röra sig fritt och att hon tillbringar tid med familj och vänner, säger Bach enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.