Bach inför middagen med Peng Shuai: ”Hon kan röra sig fritt”

Uppdaterad
Publicerad

IOK-chefen Thomas Bach ska äta middag med den förra tennisstjärnan Peng Shuai under spelen i Peking. Han pratade med henne på en videokonferens tidigare i veckan.

– Hon kan röra sig fritt, säger Bach om läget. 

Kontroversen runt Peng Shuai har pågått sedan i början av november då hon i ett inlägg på sociala medier anklagade den tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli, som nu är i 70-årsåldern, för att ha tvingat henne att ha sex flera år tidigare, något som hon sedan raderade efter 20 minuter.

Bach är en av få utanför Kina som haft kontakt med Peng Shuai, då via videouppkoppling ett par gånger och han har förklarat att hon är i säkerhet och mår bra. Det har lett till anklagelser om att Bach handlat för att skydda OS-värden i Peking. Bachs vittnesmål, liksom klipp från Kina och intervjuer, har i frågasatts av damtennisens centralorganisation WTA och företrädare för mänskliga rättigheter, som vill ha mer handfasta bevis för att Shuai Peng mår bra.

OS i Peking 2022

– Vi vet genom våra videosamtal att hon bor här i Peking, att hon kan röra sig fritt och att hon tillbringar tid med familj och vänner, säger Bach enligt AP.

”Får veta mer när vi äntligen kan mötas”

– Vi kommer att veta mer om hennes psykiska hälsa när vi äntligen kan mötas personligen. Hennes psykiska hälsa är kanske den viktigaste mänskliga rättigheten, säger Bach.

IOK kommer att stötta Peng Shuai på det sätt som hon önskar om hon skulle vilja ha den hjälpen.

– Det måste bygga på hennes beslut, det är nödvändigt att respektera henne, att lyssna på henne för att höra hennes uppfattning om situationen och hur hon vill leva sitt liv här, förklarar Bach.

Det finns inga mer uppgifter om middagen som ska äga rum i bubblan – som är åtskild från vanliga medborgare i huvudstaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet