Stan Wawrinkas Australian Open är över. Foto: William West/AFP/TT

Stan Wawrinka förlorade rysare mot Marton Fucsovics i Australian Open

Uppdaterad
Publicerad

Den trefaldige Grand Slam-mästaren Stan Wawrinka kom tillbaka från 0–2 och hade tre matchbollar.

Men det räckte inte.

Ungraren Marton Fucsovics vann med 11–9 i det avgörande tiebreaket – och visste knappt vad han skulle säga efteråt.

– Just nu känns det som att jag är på väg att dö.

Schweizaren Stan Wawrinka har tre Grand Slam-titlar, varav en i Australian Open (2014).

Men denna upplaga av den australiensiska stortävlingen kommer han inte att vinna. Tidigt på onsdagsmorgonen (svensk tid) blev det nämligen förlust redan i den andra omgången, mot ungraren Marton Fucsovics.

Australian Open

Svag start av Wawrinka

Den 55-rankade Fucsovics vann med 3–2 i set: 7–5, 6–1, 4–6, 2–6, 7–6 (11–9).

Matchen var en riktig holmgång, där Wawrinka inledde svagt med hela 29 oprovocerade misstag och nästan 40 procent missade förstaservar i de två första seten.

”På väg att dö”

Men Wawrinka kom tillbaka, vann de två efterföljande seten och hade tre matchbollar i det avgörande setet innan Fucsovics till slut kunde avgöra, varpå han lade sig på marken med händerna för ögonen och knappt tycktes förstå vad som precis hänt.

– Just nu känns det som att jag är på väg att dö... Jag är så otroligt trött, sade han i segerintervjun på banan.

– Jag har nu spelat två femsetare i turneringen och det är riktigt varmt här ute. Jag visste att det skulle bli en tuff match och att han skulle komma tillbaka, för han är en riktigt stark spelare och tuff mentalt. Men jag hade ett starkt psyke och det var det viktigaste i dag.

Många missar i slutet

Fucsovics, som alltså behövde fem set för att vinna även den första matchen (mot Marc Polmans), fick en del hjälp av Wawrinka i slutet av matchen. På de sju sista bollarna stod Wawrinka för fem oprovocerade misstag. Totalt gjorde Wawrinka 73 oprovocerade misstag i matchen.

Världsettan Novak Djokovic, som har två raka Australian Open-titlar, fick slita i tre och en halv timme mot amerikanen Frances Tiafoe innan han säkrade fortsatt spel.

Efter 6–3, 6–7, 7–6, 6–3 fortsätter därmed 33-åringens jakt på karriärens nionde grand slam-titel i Australien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Australian Open

Mer i ämnet