SVT:s expert Markus Johannesson. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Tryggheten finns inte där”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för semifinal i OS.

Men försvarsspelet lämnade en del att önska i mötet med Japan, anser SVT:s expert Markus Johannesson.

– Där finns det en liten utmaning för Gerhardsson, säger han.

Sverige fick en drömstart i kvartsfinalen med ett mål redan i den sjunde minuten när Magdalena Eriksson knoppade in 1-0. Därefter kunde man, efter Japans kvittering, vinna med 3-1 och därmed slå ut hemmanationen.

Härnäst? Australien i semifinal. Ett Australien Blågult besegrade med 4-2 i gruppspelet, efter en svängig tillställning där Chelseastjärnan Samantha Kerr blev tvåmålsskytt.

Tokyo 2020

Enligt SVT:s expert Markus Johannesson blir det en nyckel för Sverige – att hålla koll på 27-åringen, som hade lite väl fria tyglar i gruppspelsmötet.

I övrigt skrämmer inte motståndet Johannesson nämnvärt. Däremot finns det orostecken i det blågula laget, menar han.

– Jag är lite orolig för att backlinjen inte riktigt fungerar. Det finns inte riktigt den tryggheten som funnits tidigare. Det är vissa positionsproblem, det såg vi vid Japans mål i dag. Där finns det utvecklingspotential, där finns det en liten utmaning för Gerhardsson (Peter, förbundskapten) att lösa inför resterande matcher, säger Johannesson till SVT Sport.

”Måste få det att fungera”

Australien, som tidigare i dag besegrade Storbritannien efter förlängning, har endast vunnit en match under ordinarie tid i mästerskapet. Enligt Markus Johannesson är de klara underdogs i semifinalmötet.

– De kommer in i den matchen med allt att vinna, men för mig är Sverige favoriter. Det är bara att hitta tillbaka till det presspelet, det sättet de höll ihop laget i de tidigare gruppspelsmatcherna, till skillnad från i dag. Sverige måste få det att fungera, då är de riktigt, riktigt bra.

Semifinalen spelas på måndag klockan 13, svensk tid.

KLIPP: Se höjdpunkterna från Sverige-Japan här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet