Peder Fredricson tog OS-silver. Foto: TT

Silver till Sverige i hästhoppningen – 17 hundradelar från guldet

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga tre svenskar tog sig till omhoppningen efter felfria omgångar.

Väl där blev det en svensk medalj när Peder Fredricson knep OS-silvret.

– Det känns lite girigt att stå här och vara tjurig över att det blev silver, säger Fredricson till TT.

I Rio 2016 tog Peder Fredricson och valacken All In OS-silver. Då var ekipaget 53 hundradelar från guldet. Den här gången? 17 hundradelar från den ädlaste valören.

Fredricson och 15-årige ”Allan” red en felfri runda på tiden 87,22 och tog sig till omhoppning. En omhoppning som innefattade samtliga tre svenska representanter.

Tokyo 2020

Första ryttare att nå omhoppningen var just Henrik von Eckermann och hästen King Edward. 40-årige von Eckermann startade som tia och stod för felfri hoppning på tiden 85,48. Vilket då var det bästa resultatet.

Nästa felfria ekipage blev hemmaryttaren Daisuke Fukushima, som dock var något långsammare än von Eckermann med tiden 87,57. Av totalt 30 finalekipage tog sig sex av dessa till omhoppningen. Däribland Malin Baryard-Johnsson, utöver Fredricson och von Eckermann.

Hyllar All In

Väl där var alla svenskar felfria. Trots utgångsläget med tre medaljchanser blev det endast en. Då Peder Fredricson knep silvret efter att ha klarat banan på tiden 38,02.

– Mitt mål var att ta guld, så klart. Men det känns lite girigt att stå här och vara tjurig över att det blev silver, säger Fredricson till TT.

Precis som i det senaste olymmpiska spelen var Peder Fredricson hundradelar från guldmedaljen.

– Det är känslor på ett annat sätt. Det känns så fantastiskt för att All In är tillbaka. Han visade formen i går och han gick in här i dag. Jag kände direkt att han var med, säger han och fortsätter:

– Omhoppningen var så mycket snabbare än i Rio. Det går inte att jämföra. Det var en helt annan sport nu än då.

Silvermedaljören fortsätter hylla All In:

– Om man såg honom för ett år sedan var han väldigt, väldigt långt från en OS-medalj. Vi har haft OS som mål men det har varit en lång väg. Vi var sent ute efter coronan och hästviruset. Det såg ut som om vi var på rätt väg, men man vet ju aldrig. Formtoppen föll precis rätt in.

”Det är surt”

Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann stod för fina insatser som inte räckte hela vägen till medalj utan de fick nöja sig med en femte respektive fjärdeplats.

– Först och främst gjorde hästen allting korrekt. Och sen är fjärdeplatsen den mest otacksamma platsen, det är surt, säger en besviken von Eckermann till Discovery+.

Vann gjorde förhandsfavoriten Ben Maher från Storbritannien med hästen Explosion W, som var 17 hundradelar snabbare än Fredricson med tiden 37,85.

MER FRÅN OS: Svenskt OS-silver i segling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet