Thomas Bach. Foto: Bildbyrån

IOK:s OS-plan: Mer medicinsk personal

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) planerar att ta med extra medicinsk personal till sommar-OS för att underlätta för sjukvården i Tokyo.

Thomas Bach, ordförande IOK, säger att man uppmanar de nationella olympiska kommittéerna att utöka sitt medicinska team på plats i Japan.

– Tillsammans med våra japanska samarbetspartners och vänner, så kan jag bara återigen betona vårt engagemang att organisera ett säkert OS och Paralympics för alla, säger han.

Tokyo 2020

Han säger också att 75 procent av dem som ska bo i OS-byn antingen redan har blivit vaccinerade eller har tider inbokade.

– Men våra ansträngningar slutar inte där. Vi har goda anledningar att tro att den siffran kommer att ligga en bra bit över 80 procent, säger han.

Japan har fortsatt bekymmer med smittspridningen och nödläget i Japan och andra regioner har förlängts till den 31 maj.

En läkarorganisation i Tokyo som representerar över 6 000 läkare i värdstaden har krävt att myndigheterna pressar IOK till att ställa in OS. De uttryckte i ett öppet brev riktat till premiärminister Yoshihide Suga att ”de har händerna fulla och nästintill inga lediga platser (på sjukhusen)”.

Motståndet mot sommarspelen i Tokyo har tilltagit de senaste veckorna. Flera opinionsundersökningar har visat att en majoritet av den japanska befolkningen motsätter sig att OS anordnas. En namninsamling för att stoppa spelen har fått över 350 000 underskrifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet