Vattentemperaturen i Tokyo uppmättes till 29–30 grader i somras, vilket är farligt nära den internationella maxgränsen på 31 grader. Foto: Bildbyrån

Nytt krav: Flytta OS-simtävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Hettan i Tokyo oroar simmare inför OS nästa år. Grenarna maraton och gång har på grund av värmen redan flyttats från den japanska huvudstaden till Sapporo, 80 mil norr om Tokyo.
Nu höjs röster för att även öppet vatten-simtävlingarna flyttas, skriver nyhetsbyrån AP på sin sajt.

Simtävlingarna i öppet vatten är planerade att avgöras i Tokyobukten, mitt i storstaden.

I somras uppmättes där vattentemperaturer på 29–30 grader, vilket är farligt nära den internationella maxgränsen för när simtävlingar får genomföras, 31 grader. Vid utomhusarenan finns dessutom kolibakterier och simmare har klagat på dålig lukt.

– Vi vill se en välgrundad back up-plan. Vi känner oss helt enkelt inte bekväma med den här arenan, säger Catherine Kase, som tränar de amerikanska olympiska simmarna, till AP.

Men simtävlingarna kommer inte att flyttas, enligt de lokala OS-arrangörerna och internationella simförbundet Fina. I stället ska vattentemperaturen och vattenkvaliteten kontrolleras noga för att garantera idrottarnas säkerhet.

Tidigare har Internationella olympiska kommittén (IOK) lovat att inte omlokalisera några fler idrotter vid OS i Tokyo 2020.

SVT Sport förklarar: Varför är det farligt att springa i värme?

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför är det farligt att springa i värmen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer