OS-organisationens president Yoshiro Mori och vd:n Toshiro Muto. Foto: Bildbyrån.

OS-basen: Ingen garanti för Tokyo-spel 2021

Uppdaterad
Publicerad

Japan är satt i nödläge på grund av coronaviruset.

Nu väcks frågor även för OS i Tokyo, som redan är uppskjutet i ett år.

– Jag tror inte någon är kapabel att säga om det är möjligt att få det (viruset) under kontroll till nästa sommar, säger Toshiro Muto, vd för OS, på en presskonferens.

Japan är satt i nödläge på grund av coronaviruset. Nu väcks frågor även för OS i Tokyo, som redan är uppskjutet i ett år.

Toshiro Muto, vd för OS-organisationen, säger nämligen att han inte kan garantera att sommarspelen kan arrangeras 2021, även om de skulle skjutas upp ytterligare till slutet av nästa år, skriver nyhetsbyrån AP enligt NTB.

Tokyo 2020

– Jag tror inte någon är kapabel att säga om det är möjligt att få det (viruset) under kontroll till nästa sommar. Vi är definitivt inte i en position där vi kan ge något klart svar, sade Muto via en tolk på en presskonferens.

Månadslångt nödläge

OS har skjutits upp från juli–augusti i år till samma tidpunkt nästa år. Spelen ska börja den 23 juli, medan Paralympics inleds den 24 augusti.

Tidigare i veckan utlyste Japans premiärminister Shinzo Abe ett månadslångt nödläge i stora delar av landet för att begränsa coronautbrottet.

ARKIV: Hård om beslutet att skjuta upp OS: ”Ett unikt beslut” (24 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet