Yukiko Ueno såg till att Japan fick en drömstart på speleni softboll. Foto: TT

Smakstart för Japan när OS drog igång

Uppdaterad
Publicerad

Ett år försenat och efter mycket covidoro – nu är de olympiska spelen i Tokyo igång. Och hemmanationen Japan fick en bra start när softbollen var först ut.

– Före matchen försökte jag lugna ner mig och inte bli för upphetsad över möjligheten att åter vara tillbaka på planen för OS, säger 39-åriga Yukiko Ueno som var med senast när Japan vann OS 2008 i Peking.

Inför tomma läktare kastade en skolflicka från Fukushima en ceremoniell boll innan Japans Yukiko Ueno på allvar kastade igång softbollmatchen mellan Japan och Australien och därmed de officiella tävlingarna.

Tokyo 2020

Sporten tillbaka efter 13 år

Australien tog den allra första poängen, men Japan vände och vann med klara 8–1. Sporten är tillbaka på OS-programmet för första gången sedan 2008 och Japan är regerande mästare och tillsammans med USA favorit i turneringen – lagen har mötts i de senaste sju VM-finalerna.

Senare under onsdagen spelas ytterligare två matcher i softboll och sex matcher i damernas fotbollsturnering, bland annat möter Sverige USA i Tokyo.

Först på fredag invigs spelen. Detta sker klockan 13.00 svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet