Foto: TT Nyhetsbyrån

SOK backar Färöarnas OS-önskan

Publicerad

Färöarna vill tävla på OS under egen flagg. Och nu får de stöd av Sverige och SOK.

Enligt sajten insidethegames har Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, skrivit ett brev till det Internationella Olympiska Kommittén (IOK) där de ställersig bakom Färöarnas önskan. I brevet signerat av bland annat ordförande Mats Årjes och verksamhetschefen Peter Reinebo  står det bland annat att:

”SOK vill med det här brevet visa sitt stöd för den Färöiska Olympiska Kommittén och deras arbete med att bli godkänd av IOK.”

Enligt IOK:s stadgar måste ett land vara erkänt av den internationella gemenskapen.  Som det är nu räknas Färöarna som en del av Danmark och idrottare på OS måste tävla under dansk flagg. Samtidigt så får Puerto Rico vara med och tävla på OS under egen flagg, trots att de är en del av USA.

”Jag vill tacka SOK för stödet i vår kampanj för att uppnå olympisk status. Sverige läggs till länder som Danmark, Island och Norge i vårt stöd” skriver Jon Hestoy, viceordförande i den färöiska olympiska kommittén.

”Vi är medgrundare till den internationella paralymiska kommittén och har tävlat i varje sommar-paralympics sedan 1984. Allt vi begär är samma chans att få tävla i OS.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer