Nya covid-19-fall konstaterade. Foto: Bildbyrån

Två idrottare har testats positivt i OS-byn

Uppdaterad
Publicerad

OS-byn ska vara den säkraste platsen i Tokyo, har Internationella olympiska kommittén slagit fast.
Nu har tre coronafall rapporterats, varav två gäller idrottare.

OS-arrangören bekräftade under söndagsmorgonen att det inkommit tio nya covid-19-fall med koppling till OS. Tre av dessa handlar om idrottare och två av dem bor i OS-byn.

Det första positiva fallet i OS-byn konstaterades under lördagen. Då sade OS-chefen Toshiro Muto inte mer än att det handlade om en utländsk person ”kopplad till spelen”. Under den kategorin innefattas bland annat personer inom IOK och de nationella olympiska kommittéerna samt olika samarbetspartner.

Sedan den 1 juli har totalt 55 coronafall som går att koppla till OS rapporterats.
IOK-ordförande Thomas Bach är ändå inte orolig, trots att smittan tagit sig in i OS-byn, den plats som man tidigare sagt kommer vara den säkraste platsen i Tokyo.

– De tre upptäckta fallen har isolerats och utgör därför ingen risk, vare sig för den japanska befolkningen eller för andra OS-deltagare, sade Thomas Bach på en presskonferens under lördagen.

Av de resterande nya fallen är fem ”personal kopplad till spelen”. Dessutom har en utländsk journalist samt en person som jobbar med OS-arrangemanget, testats positivt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer