Flemming Winberg och Propulsion

Det här är nervsnittning

Uppdaterad
Publicerad

Elitloppsvinnaren Propulsions misstänks för att ha genomgått en nervsnittning innan han importerades till Sverige från USA. Vad är då nervsnittning? SVT Sport förklarar tillsammans med chefsveterinären Flemming Winberg.

Nervsnittning är en åtgärd för att ta bort eller minska känseln på en viss del av hästen. Det finns två varianter av ingrepp: fysisk eller kemisk. I fallet med Propulsion ska han ha genomgått diod-laser (fysisk) efter att ha lidit av ”kronisk hälta i framhovarna” enligt veterinärprotokollet.

I USA är det tillåtet att tävla trots att hästen genomgått en nervsnittning – men så är det inte i Sverige. I Svensk travsports förbudslista framkommer det att en nervsnittning är en förbjuden åtgärd, och det strider mot det svenska dopningsreglementet.

Förklarar begreppet

Chefsveterinär Flemming Winberg är specialist i hästens sjukdomar och han har läst veterinärprotokollet

– I själva verket innebär en nervsnittning att man skär av en nerv. En nervsnittning kan man likna med att kapa av en elledning. Det kommer helt enkelt ingen ström och det blir samma sak för en häst här då känseln försvinner. En nerv går nedfrån och upp och man skär helt enkelt av förbindelsen och hästen får ingen känsel.

Veterinärer har undersökt Propulsion, och då har han haft känsel i framhovarna. Flemming Winberg har en klar bild hur det kan höra ihop.

– Hästen återfår känseln ganska snabbt i huden, men det betyder inte att hästen har känsel i djupare delar. Sedan så vet jag att veterinären som gjort det här ingreppet är väldigt skicklig. Vi kan vara övertygad att det är gjort för att det ska synas så lite som möjligt efteråt.

Tror på fler fall

Vilka effekter får det här ingreppet?

– Det är inte prestationshöjande i sig, men det innebär ju att hästen kan prestera nära på topp trots att den har ont då den inte känner smärta. Det blir fel häst som vinner, helt enkelt.

Tror du att det finns fler liknande fall?

– Med säkerhet, det kan vi vara övertygade om. Jag tror det här blir ett uppvaknande för sporten och jag skulle vilja se en revision av hästarna som importerats senaste tio åren till Sverige från USA.

KLIPP: Propulsion fråntas segern i Elitloppet – bekräftad nervsnittad (29 OKTOBER 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Redén efter segern i Elitloppet, som han nu fråntas. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer