Kristian Blummenfelt tog OS-guld i triatlon. Foto: Bildbyrån

Norge tog Nordens första medalj i Tokyo-OS

Uppdaterad
Publicerad

Kristian Blummenfelt.

Det blev den första nordiska medaljören i Tokyo-OS.

Norrmannen vann herrarnas triathlon.

Det var Norges första OS-medalj i den idrotten.

Tidigt på måndagsmorgonen tog för första gången i detta OS en nordisk idrottare medalj i Tokyo-OS.

Den gick till den norske 27-åringen Kristian Blummenfelt, som med betryggande avstånd bak till britten Alex Yee jublande kunde springa över mållinjen först av alla.

Tokyo 2020

Norges första triathlon-mästare

Blummenfelt blev därmed inte bara första nordiska medaljör i Tokyo-OS. Han blev även Norges första OS-medaljör i triathlon.

– I går fick jag en påminnelse på Facebook om ett minne från nio år sedan om att målet var OS-guld. När vi nu klarat att ta hem det känns det extremt skönt, säger Blummenfelt till norska Discovery, efter den historiska vinsten.

Spydde efter målgång

Att han tog i allt han kunde för att ta guldet blev tydligt efter målgången. Han var helt slut, och spydde på banan innan han fick ledas iväg i en rullstol.

Tidigare hade bara en nordisk triathlet tagit OS-medalj: Lisa Nordén, som tog silver 2012, efter att schweiziskan Nicola Spirig korats till mästare efter målfoto.

KLIPP: Här förstör funktionärsbåten triathlonstarten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet