Britta Johansson Norgren vann damklassen i ensamt majestät. Foto: Bildbyrån

Johansson Norgren överlägsen i Vasaloppets damklass

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren, 35, vann Vasaloppets damklass på tiden 4.54,24. Långloppsdrottningens andra seger i den svenska klassikern kom i massivt snöfall.

– Jag gjorde ett sjukt bra lopp, säger hon till SVT Sport.

Johansson Norgren, som även vann 2017 års upplaga av Vasaloppets damklass, var nästan fyra minuter snabbare än tvåan i tävlingens 95:e upplaga. Uppländskan tog ledningen efter drygt 24 kilometer.

– Den här segern betyder väldigt mycket. Det var en otrolig lättnad, jag är otroligt, otroligt stolt över det jobb jag gjort. Jag blev lite halvt förkyld efter tjejvasan, det är inte det man vill ha sista veckan men jag har ändå känt att det finns där, säger Britta Johansson Norgren till SVT Sport.

Vasaloppet

Supersvenskan kan håva in storkovan

Den suveräna svenskan är därmed fortsatt i ledning i Långloppscupen där det blivit totalt fyra segrar den här säsongen.

Hon är regerande mästare i totalsammandraget och blir det vinst igen kammar hon hem cirka 300 000 kronor. En enskild seger ger minst 50 000 kronor.

Jättedrama om andraplatsen

Till skillnad från 35-åringens odramatiska avslutning skulle det bli en högdramatisk spurtuppgörelse om andraplatsen. Fjolårets vinnare Lina Korsgren drog det längsta strået i kamp med Katerina Smutna. Svenskans tid skrevs till 4.58,11, medan tjeckiska Smutna landade på 4.58,13.

Symptomatiskt med svensk damseger och norsk herrseger, konstaterar SVT:s expert Anders Blomquist.

Se alla resultat här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet