Drömstarten: Kalla tar OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Drömstarten i OS är ett faktum.

Den första guldmedaljen i Pyeongchang tog Charlotte Kalla – efter ett klassiskt ryck på 15 kilometer skiathlon.

– Det känns lite overkligt ännu. Jag har inte förstått ännu, säger Kalla, som var knappa var knappa åtta sekunder före giganten Marit Björgen, till SVT Sport.

En klunga på nio personer lämnade stadion ihop inför sista varvningen – däribland Charlotte Kalla och Ebba Andersson inom sekunden efter ledande Björgen.

– Där hade jag som plan att om det känns bra göra någon attack ganska tidigt under andra varvet. Och när jag väl höjde farten var det ingen tvekan – bara in i smärtzonen, säger Kalla.

Pyeongchang 2018

Klassiska rycket

Med tre kilometer kvar gjorde Kalla, som såg pigg ut hela loppet efter bra taktisk körning, ett försök att dra ifrån. Det blev avgörande.

Varken Björgen eller någon av de andra konkurrenterna kunde svara. I stället kunde Kalla utöka sitt försprång tills det i praktiken var avgjort.

– Det var ganska härligt att få slänga en blick över axeln och se att det var en bit ner till de andra, säger Pyeongchangs första guldmedaljör.

Ebba Andersson gjorde karriärens lopp

Den nervkittlande kampen om medaljerna gällde i stället silver och brons, där Ebba Andersson – som bäst femma i världscupen – var med i racet med rutinerade namn som Björgen och Krista Pärmäkoski.

20-åringen gav de båda världsåkarna en kamp hela vägen in men var åtta tiondelar efter Pärmäkoski i kampen om bronset.

– Herregud, det här hade jag faktiskt inte räknat med så jag är jätteglad, säger OS-debutanten till SVT Sport och fortsätter:

– Sen är det så klart lite småsurt när det är så himla nära till tredjeplatsen men jag är ändå jätte, jättenöjd.

Besviken Haag 32:a: ”Riktigt dåligt”

Stina Nilsson slutade tia och Anna Haag 32:a.

– Det var riktigt dåligt. Jag hade verkligen hoppats på mer, säger Haag och som i stället fick glädjas åt Kallas insats:

– Jag var imponerad att hon tog täten redan från start. Jag förstod att hon var pigg då, för annars vågar man inte vara så offensiv.

Eftersnack: Analyser och intervjuer efter guldloppet:

Skiathlon – 7,5 km klassiskt, 7,5 km fristil

1. Charlotte Kalla, Sverige, 40.44,9

2. Marit Björgen, Norge, +7,8

3. Krista Pärmäkoski, Finland, +10,1

4. Ebba Andersson, Sverige, +10,9

5. Jessica Diggins, USA, +14,7

6. Nathalie von Siebenthal, Schweiz, +17,6

7. Teresa Stadlober, Österrike, +26,6

8. Natalia Nepryajeva, OAR, +33,0

9. Heidi Weng, Norge, +40,7

10. Stina Nilsson, Sverige, +48,9

32. Anna Haag, Sverige, +3.16,9

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet