Anders Blomquist: De vinner Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren tar sin andra raka seger och på herrsidan blir det en norsk vinnare. Det tror SVT Sports expert Anders Blomquist om årets Vasaloppet 2018.

– Britta Johansson Norgren har haft en fantastiskt fin säsong och att hon vann ifjol talar också för henne. Jag tror att det var en mental börda som släppte då, säger Blomquist.

Hela säsongen har Johansson Norgren gått en duell med Österrikes Katerina Smutna i långloppscupen och det tror SVT-experten att vi kommer att få se även i Vasaloppet.

– Hon är den som kan utmana, säger han.

Vasaloppet

En annan som hade kunnat blanda sig i tätstriden var polskan Justyna Kowalczyk, men hon strök sig under fredagen på grund av en mystisk sjukdom.

”Han har åkt bäst i vinter”

Herrsidan ser Blomquist som klart öppnare. Det finns svenskar som kan vara med och tampas, men störst chans ger experten en norrman.

– Jag tror att Tord Asle Gjerdalen vinner sitt första vasalopp. Han har åkt bäst i vinter och har lärt sig av sina tidigare vasalopp. Det som talar emot honom är att det finns en tyngd i att ha vunnit tidigare och det har han inte gjort.

Förra året blev Gjerdalen femma.

– En av de stora utmanarna är ryssen Ilja Tjernousov och så finns det några norrmän till som är bra.

Tjernousov blev trea på femmilen i OS i Sotji 2014, men sedan dess har Alexander Legkov och Maxim Vylegzhanin blivit avstängda på grund av dopningsmisstankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet