Foto: TT

Ljungqvist tror att de 28 ryssarna får delta i OS

Uppdaterad
Publicerad

28 ryska idrottare friades i dag från brott mot antidopningsreglerna under OS i Sotji 2014, i ett utslag hos Cas.
Nu tror den legendariske dopningsjägaren Arne Ljungkvist att ryssarna dyker upp i Pyeongchang-OS om en vecka.
– Att se de här ryssarna känns väl inte sådär jättekul för mig förstås, säger Ljungqvist som var huvudansvarig vid antidopningsverksamheten i Sotji.

IOK stängde i fjol av 43 ryska idrottare från olympiskt deltagande på livstid, för dopningsbrott i samband med OS i Sotji 2014. Deras urinprov ska ha blivit utbytta mot rena prover, enligt den utredning som Richard McLaren tidigare har gjort på uppdrag av antidopningsbyrån Wada.

I veckan har Cas behandlat överklagan i 39 av fallen och i dag friade man 28 av de 39 ryssarna.

Sotji-OS var Arne Ljungqvists sista stora uppdrag efter 40 år som dopningsjägare. Han var själv huvudansvarig för antidopningsverksamheten i Sotji.

”Bedrar oss”

Fyra år senare får han konstatera att många av ryssarna kan dyka upp i Pyeongchang-OS.

– Det är väl inte så överraskande. Det är överraskande på det viset att IOK inte hade bättre belägg för de här fallen. Att IOK får sig en riktig bakläxa. Att det här inte dög.

Hur stor smäll är detta för IOK?

– Det är såklart en rejäl bakläxa, det är en stor sak på det sättet. Varje idrottsmans fall granskas ju. Normalt är ett dopningsfall så väl belagt att det är tveklöst. Det är ganska läskigt att det dyker upp en lång rad fall där underlaget inte varit tillräckligt hållbart. Det är en väldigt ovanlig historia.

Hur känns det här utslagen för dig personligen som var på plats i Sotji?

– Jag kände mig bedragen i Sotji. Normalt vid ett OS gör man antidopningsarbetet i ett förtroendefullt samarbete mellan organisationen på plats och oss på IOK. Och så bedrar man oss, lurar oss och sviker oss. Man blir fly förbaskad och besviken på folket som gjort detta.

Tror på Pyeonchang-deltagande

Tycker du att IOK kan välkomna dessa 28 idrottare till Pyeonchang nu?

– Ja, de har väl så vitt jag förstår inget att göra. Cas beslut går inte att överklaga. IOK kan teoretiskt sett överklaga till högsta domstolen i Schweiz. Men de tar normalt inte upp fall för fall. Jag tror inte att IOK kommer att överklaga, jag tror inte ens att de hinner att göra det.

Men IOK har väl beslutanderätt, sista ordet?

– Nej, det tror jag inte i ett sånt här fall. För man har ju stängt av dem från framtida olympiska spel och Cas säger nej till det. Och då är det Cas beslut som står.

Kan du se fram emot OS i Pyeongchang?

– Ja, det har ju varit något turbulent. Man får väl följa det som vanligt med den kunskap i bakhuvudet som man har. Att se de här ryssarna känns väl inte sådär jättekul för mig förstås. Eftersom de ruinerade sina egna spel genom att ha ett sofistikerat dopningsprogram på plats i sina egna spel som sen blev upptäckt. Det är lite lustigt att se dem tillbaka i nästa spel som om ingenting har hänt. Men sån är världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer