Osannolika dramat: Två (!) svenska vinnare i herrarnas skidpremiär

Uppdaterad
Publicerad

Jens Burman såg ut att ta hem segern i herrarnas skidpremiär i Bruksvallarna.

Då korsade landsmannen Karl-Johan Westberg mållinjen – på exakt samma tid.

Det innebär att två svenskar står som vinnare i herrarnas skidpremiär.

– Kul för Jens, och kul för mig, säger Westberg till SVT Sport.

Med avstående Calle Halfvarsson och Viktor Thorn såg herrklassens premiär i tio kilometer fristil ut att bli en svårtippad historia.

Till slut blev det mer intressant än vad de flesta hade förutspått. Det blev nämligen dubbel (!) svensk vinst.

Jens Burman såg till en början ut att kamma hem segern när han gick in på tiden 19:11.0. Men Westberg, som startade som åtta, såg tidigt ut att hota om vinsten. Viss förvirring uppstod i Bruksvallarna när även han, osannolikt nog, gick in på exakt samma sekund och tiondel.

Trea blev japanske Keishin Yoshida, 9,5 sekunder bakom.

– Kul för Jens att få vinna, och kul för mig. Det var en bra dag med jättefina förhållanden, säger Westberg till SVT Sport, och fortsätter:

– Jag fick några rapporter på slutet om att Jens låg före, så jag förstod att jag var tvungen att avsluta bra. Det lyckades jag med, så det var kul.

Förkortad bana

Efteråt klagade flera av herrarna på banans längd.

– Banan är kortare än 10 kilometer, jag förstår inte varför de inte körde fyra varv. För mig är detta inte den bästa distansen, men det gick ju bra ändå, säger Jens Burman till SVT Sport.

Tävlingsledaren i Bruksvallarna, Mikaela Sundbaum, förklarar:

– Banan ligger inom FIS gränsvärde, men vi vänder 100 meter tidigare så då tappar man ungefär några 100 meter per varv nu när det är en varvbana, säger hon till SVT Sport.

– Imorgon blir det fem varv för herrarna, då blir det nästan exakt 15 km. Vi vet att vi ligger i underkant, men för oss är det viktiga att vi ligger inom gränsvärdet, säger hon

Resultat:

1. Jens Burman 19:11

2. Karl-Johan Westberg 19:11

3. Keishin Yoshida +9,5

4. Daniel Richardsson +12,9

5. Dominik Bury +17,2

6. Björn Sandström +20,1

7. Simon Lageson +20,8

8. Marcus Ruus +34,9

9. Naoto Baba +35,7

10. Martin Bergström +36,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.