Ebba Andersson firar segern i längdpremiären över 5 kilometer i Bruksvallarna. Foto: Bildbyrån

Ebba Andersson slog Kalla i skidpremiären

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson fick en strålande start på skidpremiären i Bruksvallarna.

21-åringen kom i mål 2,6 sekunder före storfavoriten Charlotte Kalla och vann i säsongspremiären i fem kilometer fristil.

– Det var en bra dag för mig, säger Andersson till SVT Sport.

En lång försäsong är äntligen över.

Charlotte Kalla var först ut i damklassen i premiären i fem kilometer fristil, men fick ses sig slås direkt med 2,6 sekunder av Ebba Andersson som gick i mål på tiden 9:57.1.

Storfavoriten Kalla tog kommandot och hade ledning efter tre kilometer, men Ebba Andersson låg hack i häl. Med 300 meter kvar var supertalangen också i kapp och slog till slut veteranen med mindre än tre sekunders differens.

Knäet höll

Det räckte för att göra Andersson till vinnare av säsongens första lopp före 31-åriga Kalla som slutade tvåa. Trea blev Hanna Falk 15,7 sekunder efter.

– Det var roligt att göra premiär i dag, helt otroligt vilka fina förhållanden de fått till. De var en bra dag för mig, säger Andersson till SVT Sport.

Resultatet är ett extra stort glädjebesked med tanke på talangens knäproblem under stora delar av året.

– Som jag har varit öppen med tidigare så har det varit en ganska tuff höst för mig mentalt. Detta blir såklart en boost för självförtroendet, det känns bra med mitt knä, säger hon.

Kalla: ”Jag blir ivrig”

På grund av väderförhållandena inleddes startlistan på den internationella rankingen där de med lägst FIS-poäng startade först. Det innebar att lägst rankade Kalla följdes av Ebba Andersson, Maria Nordström, japanska Masako Ishida och Ida Ingemarsdotter.

Charlotte Kalla hade innan loppet vunnit 10 av sina senaste 11 lopp under premiärhelgerna i Bruksvallarna.

– Jag blir lite ivrig när det handlar om så kort åktid, men jag är där jag vill vara, sedan finns det ju lite mer att önska i tajming, men det kommer med tiden, säger Kalla om sitt lopp.

– Ebba är en riktigt stark tjej med hög kapacitet, vi kommer få många tuffa dueller och utmana många nationer framöver.

Stina Nilsson och Anna Dyvik avstod fredagens lopp.

Resultat:

1. Ebba Andersson 9:57.1

2. Charlotte Kalla +2,6

3. Hanna Falk +15,7

4. Maja Dahlqvist +19,8

5. Frida Karlsson +25,6

6. Ida Ingemarsdotter +27,4

7. Moa Molander Kristiansen +29,8

8. Moa Lundgren +30,0

9. Mia Eriksson +33,9

10. Elina Rönnlund +36,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.