Beskedet: Ryska idrottare får tävla under neutral flagg

Publicerad

Internationella olympiska kommittén stänger av den ryska olympiska kommittén, men möjliggör för rena ryska idrottare att tävla under neutral flagg i OS.

Ryssland stängs alltså av från vinter-OS 2018 i Pyeongchang. IOK:s dom mot landet är tuff, och kommer efter systematisk rysk dopning där en rad framstående idrottare har stängts av den senaste tiden.

Bland annat under OS i Sotji 2014 ska dopningen ha varit utbredd. Längdskidåkningsstjärnan Alexander Legkov stängdes tidigare i höstas av från tävlande i OS på livstid.

Vissa rena ryska idrottare kan bli inbjudna att delta i OS, men som neutrala idrottare. Även neutrala lag kan förekomma. Dessa kommer inte få bära den ryska flagga, eller hyllas med den ryska nationalsången vid pallplats.

Ryssland kan vägra upplägget och helt bojkotta att ryska idrottare deltar i OS. Presidenten Vladimir Putin har tidigare sagt att det skulle vara förödmjukande för landet att tävla under de nationella symbolerna.

Jätteböter väntar Ryssland

IOK har dessutom bötfällt den ryska olympiska kommittén med hela 126 miljoner kronor.

I övrigt stängs Vitaly Mutko, Rysslands vice premiärminister, av från OS på livstid för sin inblandning i landets statliga dopningprogram. Mutko var idrottsminister under tiden för OS i Sotji.

”Förolämpande”

Ordföranden i ryska skridskoförbundet beskriver IOK-beslutet som ”förolämpande” som ”skadar den olympiska rörelsen”. Ordföranden i landet curlingförbund kallar domen ”oprofessionellt” och ordförande i bobförbundet är ”chockad”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer