Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IOK motiverar sitt beslut – hör OS-chefen i spelaren Foto: Bildbyrån

IOK:s motivering: Därför får inte Sverige OS 2030

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte få arrangera OS 2030.

För SVT Sport förklarar IOK beskedet.

– Vi behövde inte se statlig garanti, men ett tydligt politiskt stöd, säger, Christophe Dubi, exekutiv chef för OS.

Frankrike går vidare in i fas tre av ansökan om OS 2030. Sverige är inte längre en del av processen, och på en presskonferens förklarar IOK vad som gäller kring den statliga garantin från regeringen, som Sverige inte ännu har.

– Garantin förväntas inte i detta läge. Däremot vill vi se ett tydligt politiskt stöd och det är där USA och Frankrike hade väldigt starka förslag. Så det var inget som saknades men vi ville se att staten skulle ge det stöd som vi vet krävs, säger Christophe Dubi.

Vinter-OS 2030

”Kommer ha starka ansökningar”

Vad hade det skadat att ta vidare Sverige till nästa steg?

– När vi måste göra ett val mellan ansökningarna så handlar det inte om att ge möjligheter utan att ta beslut utifrån det vi vet. Besluten ska ta utifrån vilka vi tror kan leverera. Utifrån det kom vi fram till att Frankrike och USA borde gå vidare för att de visar att de kommer ha starka ansökningar i februari, säger han.

USA är kandidat till att arrangera OS 2034.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS 2030

Mer i ämnet