Samuelsson tvåa i jaktstarten – sänktes av sista skottet

Uppdaterad
Publicerad

Nära en ny seger i världscupen i Östersund.

Men en bom på det absolut sista skottet gjorde att Sebastian Samuelsson blev tvåa i jaktstarten – och missade sin tredje raka världscupseger. 

– Spontana känslan är att jag är besviken, säger Samuelsson till SVT Sport.

Efter torsdagens sprintseger fick Sebastian Samuelsson bästa möjliga förutsättningar inför dagens jaktstart. 24-åringen startade som första åkare med fransmannen Emilien Jacquelin som närmast jagande.

Jacquelin, med två raka VM-guld i jaktstart, inledde med två felfria rundor på skjutvallen. Samtidigt bommade Samuelsson två skott och fransmannen skaffade sig en liten lucka.

Men det skulle börja gå tyngre för Jacquelin som missade två skott i det näst sista skyttet och toppstriden öppnades upp rejält inför det fjärde och sista besöket på skjutvallen.

”Tar ner tuffaste killen”

Samuelsson, Jacquelin och norske Vetle Sjåstad Christiansen höll jämna steg i spåret och åkte in samtidigt på vallen för det stående skyttet. Jacquelin bommade ett skott och Christiansen var felfri inför avgörandet. Samuelsson satte de fyra första skotten men en ödesdiger bom på det sista skottet tvingade svensken till en straffrunda och förstaplatsen var utom räckhåll.

Samuelsson lämnade skjutvallen som trea men besegrade Jacquelin efter en stark spurt.

– Jag tänkte att alla har pratat om Jacquelin i flera år och jag tänkte att jag måste vara minst lika snabb, och nu ska jag visa att jag är det också. Det var kul och viktigt för självförtroendet för nu är det ingen som vill möta mig i en spurt när man tar ner den tuffaste killen på skolgården, säger Samuelsson.

”Det är så nära”

Vetle Sjåstad Christiansen kunde ohotad åka in som etta, 9,8 sekunder före Sebastian Samuelsson som var 1.2 sekunder före Jacquelin.

– Spontana känslan är att jag är besviken. Jag är tvåa i dag och det är fantastiskt bra. Det känns som att det är så nära att jag får vinna igen, säger Samuelsson.

Martin Ponsiluoma blev näst bästa svensk på tolfte plats med fem bom, en och en halv minut bakom Christiansen. Jesper Nelin åkte in på 38:e plats, även han med fem bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.