Japansk short track-åkare fast för dopning

Kei Saito.
Foto: TT NyhetsbyrånKei Saito.

Redan den femte tävlingsdagen kom OS första dopningsfall. Ett test visar spår av den förbjudna substansen acetazolamid hos Kei Saito men den japanske skridskoåkaren slår ifrån sig.
”Jag är chockad av det här eftersom jag aldrig försökt dopa mig”, säger han i ett uttalande.

Saito, 21, var uttagen som reserv och med förhoppningar om att få starta i short track, men efter dopningsavslöjandet kastas han omedelbart ut från Pyeongchang.

Han fastnade i ett så kallat out of competition-test redan innan OS-tävlingarna, med acetazolamid i kroppen, ett medel som används för att dölja andra dopningspreparat.

Enligt ett uttalande från idrottens skiljedomstol Cas har Saito lämnat OS-byn frivilligt och stängs av från OS och andra tävlingar i väntan på en fullständig utredning.

"Aldrig tagit steroider"

Saito anser sig oskyldig och säger följande i ett uttalande:

"Jag är uppfostrad med anti-dopning. Jag har aldrig tagit någon steroid så det finns ingen anledning för mig att försöka dölja den och jag har aldrig behövt gå ned i vikt genom att använda den här medicinen. Jag vill bevisa att jag är oskyldig, men jag vill inte att det ska drabba mitt förbund. Därför accepterar jag beslutet."

Saito var med i Japans 3 000-meterslag som slutade trea på junior-VM 2013 och 2014.

Japans olympiska kommitté kommer att hålla en presskonferens senare under dagen.

Ovanligt med dopade japaner

Det är ovanligt att japanska idrottare åker dit för dopning och det här är det första japanska fallet hittills i ett vinterspel.

Nyligen skakades emellertid landet av en dopningsskandal av ett udda och elakt slag. Sprintkanotisten Yasuhiro Suzuki erkände att han spetsat en konkurrents vattenflaska med anabola steroider, allt för att bli av med honom i kampen om en plats i sommar-OS på hemmaplan 2020.

Suzuki stängdes av i åtta år, men riskerar livstids avstängning av det japanska kanotförbundet.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.