Foto: Bildbyrån

Johanna Ojala om premiären: ”Jag är inte överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Ebba Andersson snodde åt sig premiärvinsten från Charlotte Kalla och vann skidpremiären i Bruksvallarna.

Ingen större skräll, menar SVT:s skidexpert Johanna Ojala.

– Jag är inte jätteöverraskad, säger hon.

Inför dagens premiär i Bruksvallarna ville SVT:s skidexpert Johanna Ojala se Ebba Andersson tillsammans med Charlotte Kalla på pallen.

I premiären på fem kilometer fridistans fick hon direkt som hon ville – med Ebba Andersson som vinnare.

– Jag är inte jätteöverraskad över att Andersson var med i toppen, hon har varit det tidigare just i Bruksvallspremiären och jag hade väntat mig att se henne och Kalla i toppen. Frågan var bara i vilken ordning det skulle vara, säger hon till SVT Sport.

– Jag tror inte att någon av dem har släppt upp på träningen riktigt än, de är fortfarande ganska hårt träningsbelastade så det finns mycket mer form att hämta ut av alla åkare, inte minst av Kalla, säger hon.

”Ska bli jättespännande”

Experten var istället mer entusiastisk över flera andra resultat.

– Det var spännande att se Hanna Falk sluta trea, hon har ju medvetet gjort mer av en distanssatsning för att kunna stå sig bättre i just distansloppen och få åka en stafettsträcka. Det var även kul att se 19-åriga Frida Karlsson och 20-åriga Moa Lundgren leverera bra resultat, det ska bli jättespännande att följa dem den här säsongen, säger hon.

– Men detta lopp handlade mer om att säkerställa att teknikerna, strategierna och rutinerna fungerade snarare än att leverera sina livs lopp, det är inte det som det handlar om i den här tävlingen.

Resultat damernas 5 km fristil:

1. Ebba Andersson 9:57.1

2. Charlotte Kalla +2,6

3. Hanna Falk +15,7

4. Maja Dahlqvist +19,8

5. Frida Karlsson +25,6

6. Ida Ingemarsdotter +27,4

7. Moa Molander Kristiansen +29,8

8. Moa Lundgren +30,0

9. Mia Eriksson +33,9

10. Elina Rönnlund +36,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.