Therese Johaug är kritisk till att Milla Grosberghaugen Andreassen nekades start i Drammen-sprinten. Foto: Bildbyrån.

Johaug kritisk till att supertalangen nekades start

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johuag är kritisk till att den 17-åriga supertalangen Milla Grosberghaugen Andreassen inte fick starta i Drammens världscupsprint där tolv norska åkare var uttagna.

– Det är defensivt, säger Johaug som numera är expert på NRK.

Andreassens låga ålder spelade in när det norska skidförbundet gjorde sin uttagning. Andreassen kom femma på sprinten vid de norska seniormästerskapen och tog tre guld och ett silver vid JVM och har sportsligt kvalat inför en start. Hon ses som norsk skidsports framtid.

– Milla har varit överlägsen hela året, och borde matchas mot de bästa i världen. Loppet ligger bara en halvtimme bort från där hon bor och skulle vara ett motivationslyft för henne på väg in i sommaren och åren som kommer, säger Johaug.

Den senaste helgen var det en uttagningstävling till Drammens sprint i klassisk stil. Andreassen född 2005 fick inte delta i den tävlingen som enbart var öppen för åkare födda 2003 och 2004.

”Jakob Ingebrigtsen tog EM-guld som 17-åring”

– Det är defensivt. Skidförbundet borde använda mer fingertoppskänsla. Ja, hon är ung, men hallå! Jakob Ingebrigtsen tog EM-guld som 17-åring, Martin Ödegaard gick till Real Madrid i ung ålder. Det har gått bra för dem, påpekar NRK:s expert Johaug.

Norska förbundet fick kritik när den trefaldige världsmästare i Planica, Simen Hegstad Krüger, inte fick åka den avslutande femmilen trots att han själv ville och att en reserv togs in. Även Hans Christer Holund fick nobben.

I Sverige har man gått åt andra hållet. Alvar Myhlback fick dispens för att köra Vasaloppet över 90 km som 16-åring. Han tackade för förtroendet och åkte in på en sensationell åttonde plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.