Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talangen Tove Eriksson byter till Ski Classics där hon går in i samma lag som storstjärnan Ida Dahl. Foto: Bildbyrån/SVT.

JVM-medaljören Tove Ericsson byter till Ski Classics

Uppdaterad
Publicerad

Juniorstjärnan Tove Ericsson, 20, byter till Ski Classics.

Hon blir nu lagkamrat med storstjärnan Ida Dahl.

– Jag funderade ganska länge, säger Ericsson till SVT Sport.

Tove Ericsson, till vardags i Hudiksvalls IF, har skördat framgångar som junior. Hon har bland annat medalj från junior-VM i bagaget och så sent som i vintras var hon fyra på SM-tremilen och slog flera världscupåkare. Sedan tidigare har hon även ett brons från ungdoms-OS.

Hon har setts som ett stort framtidsnamn för svensk längdskidåkning, till vintern blir hon senior och väljer nu att satsa fullt ut på Ski Classics i Team Engcon kommande säsong.

– Jag funderade ganska länge fram och tillbaka. Att få göra det här ett år kommer vara utmanande och utvecklande, även för att åka trad (traditionell skidåkning) framöver, säger Ericsson till SVT Sport.

Är planen att köra ett år eller finns det en långsiktigare plan?

– Just nu tänker jag att jag kommer göra det ett år och sedan åka trad.

I vintras gjorde hon debut i Ski Classics under tävlingarna i Orsa och slog direkt till med en pallplats.

Blir lagkamrat med Ida Dahl

Ericsson säger också att även om satsningen i nuläget bara är över kommande säsong, så kommer hon att satsa helhjärtat på långloppen.

Hon blir nu lagkamrat med Ida Dahl, årets totalsegrare av långloppscupen på damsidan.

– Det är superroligt, hon kan vara med på många pass i sommar och utmana och göra mig bättre också, säger Ida Dahl till SVT Sport.

Blir det vanligare att unga åkare byter till Ski Classics från traditionell längdåkning, tror du?

– Jag får känslan av att fler får upp ögonen för det, att man kan göra både och, och att det inte är antingen eller, säger Dahl.

Teamchefen: ”Målet är att slåss om segern i lagtävlingen”

Ida Dahl vann i år totalen i Ski Classics för första gången i karriären det efter en säsong med stor framgång och flera segrar.

– Jag har uppnått väldigt många av mina mål, men Vasan är ju såklart ett jättestort mål och min förhoppning är att jag ska få allt att stämma första söndagen i mars nästa år, säger Dahl när hon redan nu blickar fram emot nästa säsong.

Dahl framhåller även att Team Engcon kommer att bli ett starkt lag att räkna med kommande säsong och får medhåll av teamchefen.

– Vi har ett starkt lag och målet nästa säsong är att vara med och slåss om segern i lagtävlingen, säger teamchef Jerry Ahrlin till SVT Sport.

Gångna säsongen var teamet sexa i lagtävlingen som vanns av Team Aker Dahlie.

Team Engcons lag för kommande säsong

Amund Hoel

Ole-Jörgen Bruvoll

Johan Tjelle

Anton Elvseth

Eddie Edström

Hanna Lodin

Tove Ericsson

Ida Dahl

teamchef: Jerry Ahrlin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.