Pärmäkoski utreds för att medvetet ha förlorat ett lopp. Foto: Bildbyrån.

Kallas finländska rival riskerar avstängning

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska stjärnan Krista Pärmäkoski riskerar att stängas av efter att hon medvetet förlorat ett lopp i den finländska cupen.

Det var i helgen som Pärmäkoski, snabbast i prologen, ledde sin sprintkvart i klassiska stil överlägset men valde att släppa förbi sig två konkurrenter.

– Kroppen är ganska sliten efter all träning så jag tyckte att det var mer rättvist mot de andra att inte ta en semifinalplats. Jag skulle ändå inte ha åkt mer efter kvarten, sa Pärmäkoski, en av Charlotte Kallas största rivaler, till Yle.

Nu utreder det finländska förbundet händelsen och hon riskerar avstängning, uppger Ilta Sanomat.

 Det var skandalöst, arrogant, barnsligt och onödigt, säger den förre förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö som stängdes av på livstid efter den stora dopningshärvan i samband med VM i Lathis 2001, något som upphävdes förra året. Världscupen i längdåkning har premiär i Ruka, Finland, 24 november.

Pärmäkoski tog tre medaljer vid vinter-OS i Pyeongchang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.