Maiken Caspersen Falla har haft problem med magen under vintern. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Maiken Caspersen Falla avslöjar problemen: ”Var eländig”

Uppdaterad
Publicerad

Att Maiken Caspersen Falla haft problem under vintern har varit känt.

Men hon har inte velat tala om exakt vad det gäller.

Nu talar hon ut.

– Jag kanske tacklar stress och resor dåligt, säger hon.

Maiken Caspersen Falla dominerade länge damernas längdsprint, med fyra raka segrar i sprintcupen, mellan 2016 och 2019.

Men i vinter har det gått betydligt sämre för 31-åringen, som bara fått kliva upp på prispallen en gång: Vid säsongspremiären i Ruka.

OS i Peking 2022

Talade ut om problemen

Hon hade förhoppningar om en framgång i gårdagens sprint, men 2018 års OS-tvåa åkte ur i semiifnalen.

Efteråt talade hon i NRK ut om de problem hon haft under säsongen, som hon tidigare inte velat avslöja.

– Det är på sätt och vis hälsoupplysningar, så det sitter långt inne att berätta om det, i alla fall innan man ska åka. Då vill man ha fokus på det som är positivt, förklarar hon, apropå att hon inte talat om det tidigare, och fortsätter sedan:

– Det har inte blivit så mycket fast föda. Det har blivit mer näringsdricka – vinbärssaft och sportdricka är väl det som jag har fått i mig. Jag måste försöka och få i mig godis och chocklad för att fylla på depåerna, för jag märker att lagret inte är påfyllt mer än det absolut måste.

”Märker stor skillnad”

Ända sedan världscupen i december har hon slitit med dessa problem.

– Jag vet att när magen fungerar, då fungerar jag väldigt bra. Jag märker stor skillnad på energi och överskott. I Davos var magen ganska dålig. Eller: Den var eländig, säger hon, och försöker sedan förklara vidare:

– Det är några matvaror som jag tål sämre än andra, men jag lyckas inte lista ut vad det är. Jag kanske tacklar stress och resor dåligt. Jag börjar lista ut det lite, men tidsskillnaden och dygnsrytmen blev lite jobbig.

”Har ett jobb att göra”

Hon hoppas att hon ska bli i bättre slag till lagsprinten senare under OS.

– Jag har ett jobb att göra med sömn och mat för att bli redo. När jag är i mitt bästa slag, då kan jag kämpa uppe i toppen. Jag ska jobba mig dit, säger hon, och berättar att hennes första tid i Kina inte alls varit bra:

– Jag har känt mig ganska dålig här borta. Jag har varit rätt långt ner, faktiskt. Men det ordnar sig. Det blir gradvis bättre och bättre. Jag ska inte stå och skylla på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet