Chang Ung. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nordkoreas IOK-medlem: ”Ser inget stort problem”

Uppdaterad
Publicerad

Trots en ny robotuppskjutning från Nordkorea är deras IOK-medlem Chang Ung inte orolig inför vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang i februari 2018.
– Jag är ganska säker på att politik och OS är olika saker. Jag ser inget stort problem inför OS, säger han enligt Reuters.

IOK:s tyske ordförande Thomas Bach är minst lika säker han.

– Vi litar på att överläggningarna i FN:s säkerhetsråd, som handlar om diplomati, diplomatiska åtgärder och sanktioner, löser den här situationen. Vår position är oförändrad, säger han.

Vinter-OS äger rum i Sydkorea i februari, bara 8 mil från den nordkoreanska gränsen.

– Internationella olympiska kommittén fortsätter att uppmana till diplomatiska lösningar på det upptrappade läget på Koreahalvön, och följer förhandlingar i FN, säger Bach i samband med avslutningen av IOK:s kongress i Lima, Peru.

Tidigare har han sagt att även om spänningen trappas upp ytterligare kommer OS inte att flyttas, och att det inte finns någon plan B.

”Förhoppningsvis åker de”

Om det blir någon nordkoreansk medverkan på OS är däremot ännu osäkert eftersom ingen idrottare har kvalificerat sig.

– Det är upp till NOK (Nordkoreas olympiska kommitté) att bestämma. Vi sände inga idrottare till OS 2014 på grund av att ingen kvalade in, men förhoppningsvis åker de till Pyeongchang ifall de kvalar in, säger Ung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer