Foto: Bildbyrån

Norska längdchefen: ”Det är en skam”

Uppdaterad
Publicerad

Norges chef för längdlandslaget, Vidar Löfshus, rasar över att det internationella skidförbundet (Fis) valt att inte låta dopningsavstängda Therese Johaug delta i OS i Pyeongchang.

– Det är en skam, säger Löfshus till norska Nettavisen.

Norge har gjort sitt bästa OS någonsin och slagit rekord i antal medaljer. Trots det går den norska längdchefen till attack mot Fis-presidenten Gian-Franco Kasper och tycker att Therese Johaug borde ha fått delta i spelen.

– Jag tycker att det är en skam att Fis har stängt av henne. Jag hoppas de själva märker att även om de försökte ta ifrån oss den här chansen så är vi fortfarande bäst, säger Vidar Löfshus.

OS i Pyeongchang 2018

Löfshus utlovar även de bästa förutsättningarna för en stark comeback av Johaug nästa säsong.

– Vi ska göra allt för att hon ska få de medaljer hon har förtjänat. De (medaljerna) borde hon ha fått vara med och tagit här, men det var någon som stoppade henne. Det ska de få betala för nästa år, säger landslagschefen.

18 månaders avstängning

Therese Johaug blev först dömd till 13 månaders avstängning av det norska Idrottsförbundet efter att ha testats positivt för den anabola steroiden clostebol. I idrottens skiljedomstol (Cas) tyckte Fis att Johaugs avstängning skulle vara mellan 16 och 20 månader. Norskan blev till slut avstängd i 18 månader, vilket betydde att hon missade OS i Pyeongchang.

Johaug har fått tillstånd att börja träna med landslaget igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet