Foto: TT

Nytt nederlag för Northug – utslagen i kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug diskades i premiären på fredagen. På lördagsförmiddag körde han sprintkval, men lyckades inte ta sig vidare till final. Men enligt tränaren Arild Monsen kan norrmannen eventuellt köra världscupen innan jul.

Igår diskades Petter Northug i herrarnas 15 kilometer klassiskt i den norska premiären i Beitostölen, det efter att han skejtat några gånger längs banan.

Idag gick han ut i herrarnas sprintkval men här tog det stopp för Northug redan i kvalen. Enligt NRK var det en sliten Northug som åkte in på den 34:e bästa tiden i kvalet – något som alltså inte räckte till en finalplats.

– Jag fick dåliga svar den här helgen, men det visste jag att jag skulle få, säger Northug till Dagbladet.

Tränaren Arild Monsen menade däremot att prestationen är ett resultat av att Northug missat många träningstimmar.

– Det som var viktigast för mig var att höra hur hans kropp kändes när han vaknade i morse, säger Monsen till NRK.

Northug ska enligt Monsen nu åka hem för att träna.

”Lång väg till bra form”

Norrmannen har själv sagt att det inte är troligt att han kommer åka världscupen i Ruka, men det finns fortfarande en öppning att han åker i Lillehammer en vecka senare.

– Kanske att han åker i Lillehammer, men vi måste ta det steg för steg, säger Monsen.

– Det var inget totalt ras i dag, även om det är för dåligt. Men vi tror båda att pilarna pekar åt rätt håll.

Northug har dock en mer pessimistisk inställning till både värlscupen och Tour de ski.

– Det blir svårt. Jag vet att det är lång väg till bra form. Jag ska göra så gott jag kan men jag är beroende av att det ska fungera både på tävling och träning för att motivationen ska finnas där, säger han till Dagbladet.

Nu ger han sig själv tre veckor att hitta formen.

– Åker jag inte snabbare i mitten av december är det slut. Då är kvalificeringsperioden över och då får vi se om det blir något mästerskap. säger han till Nettavisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.