Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Pernilla Wibergs kritik mot förbundet: ”Skulle varit mer vaket” Foto: SVT

Pernilla Wiberg: ”Förbundet skulle ha varit mer vaket – man blev nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Den stolta slalomnationen Sverige har haft skralt med herrframgångar de senaste åren. Då riktar SVT Sports expert Pernilla Wiberg kritik mot Svenska skidförbundet.

– Man tycker att skidförbundet skulle ha varit mer vaket, säger hon.

Sedan André Myhrer tog OS-guld och flera världscupsegrar har Kristoffer Jakobsen, 29, varit den enda svenska slalomåkaren på herrsidan som kunnat utmana i toppen.

Hans bästa tävlingar är en andraplats och en tredjeplats från december 2021.

Pernilla Wiberg har en tanke om varför utvecklingen har gått åt det hållet.

– Det är klart att man hade en generationsväxling. Många äldre åkare bestämde sig för att lägga av ungefär samtidigt. Men det är där man tycker att skidförbundet skulle ha varit mer vaket. Att tagit upp juniorer som hade kunnat få träna med landslaget för att slussa in dem steg för steg. Så man inte får den här svackan som vi har varit i väldigt länge, säger hon.

Hon efterlyser en röd tråd hela vägen från skidgymnasiet till landslaget.

– Jag tror att i och med att Sverige var så duktiga så glömde man bort att jobba med de yngre åkarna. Man blev lite nöjd. Det är det farligaste som kan hända, säger experten.

Wiberg är ändå inte enbart negativ inför framtiden.

– Idag tycker jag att det ser ut som att vi har framtidstro. Det kommer inte att hända något i år, men det finns ett go som jag inte har sett på väldigt många år, säger hon och nämner unga åkare som Fabian Ax Swartz, Adam Hofstedt och William Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.