Northug vill åka Tour de Ski men kan hamna i Piteå istället. Foto: Bildbyrån.

Piteå tar emot Northug med öppna armar

Uppdaterad
Publicerad

Om Petter Northug missar Tour de Ski kan han mycket väl tävla i Piteå den första helgen nästa år. Det scenariot ser arrangören fram emot.

– Han är en publikdragare, säger tävlingsledaren Jenny Axelsson.

Petter Northug hoppas ännu på start i Tour de Ski men tiden börjar rinna ut och det krävs ett avhopp för att han ska få starta i etapploppet på lördag.

Norska skidförbundet har varit tydligt med att de hellre vill att Northug tävlar i Skandinaviska cupen i Piteå 5-7 januari som är samtidigt med avslutningen av Tour de Ski.

Tour de Ski

– Det skulle betyda väldigt mycket om han kommer till start. Han är en publikdragare, säger Piteås tävlingsledare Jenny Axelsson till SVT Sport.

Kalla ska köra sprinten

Startfälten till Piteå är inte klara men arrangören har fått uppgifter om att flera starka norska åkare, framför allt på sprintsidan, ska komma till start.

– Jag skulle tro att den norska landslagsledningen vill se hur Northug står sig gentemot dem.

En överraskning är att Charlotte Kalla enligt planen ska köra sprinten på fredagen när hemmaklubben har tävling.

– Vi trodde nog att Charlotte bara skulle köra distansloppen (lördag och söndag) men hon säger att hon behöver träning, säger Axelsson. 

Med Northug och Kalla till start i samma tävling är det inte helt säkert att största skidintresset kommer att riktas mot Mellaneuropa och Tour de Ski den helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet