Ryssland kan arrangera alternativt OS

Rysslands premiärminister Dimitrij Medvedev.
Foto: TT NyhetsbyrånRysslands premiärminister Dimitrij Medvedev.

De ryska idrottare som inte fått en inbjudan av Internationella olympiska kommittén kan få möjlighet till revansch. Landets premiärminister Dmitrij Medvedev föreslår nu att hålla ett alternativt OS i Ryssland.

Medvedev föreslår att de idrottare som inte fått en inbjudan till OS eller Paralympics ska få chans att tävla i liknande tävlingar i Ryssland veckorna efter OS.

– För att upprätthålla vår nivå i vintersporter, stötta idrottare och ge dem en chans att få göra sig själv rättvisa, har det gjorts ett förslag för fem idrotter, längdskidåkning, skidskytte, bob, short track och hastighetsåkning på skridsko. Sporter där nästan alla ryska idrottare var uteslutna från OS, säger Medvedev till ryska nyhetsbyrån Tass.

Var tävlingarna skulle hållas är inte helt klart men Sankt Petersburg och Chanty-Mansijsk är två möjliga alternativ. Prispengarna till idrottarna skulle vara liknande summor som för OS-medaljörer. Det rör sig om ca 70 idrottare. Bland annat ländskidåkarna Alexander Legkov, Sergej Ustiugov och skidskytten Anton Shipulin skulle få chans på revansch. 

– De idrottare som hindrades från att tävla i OS på falska grunder, på grund av ett högljutt politiskt drev riktat mot vårt land, led mest, säger Medvedev.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.