Charlotte Kalla fick den sista OS-platsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag delade SOK ut den sista OS-biljetten i damernas längdåkningstrupp. Den gick till Charlotte Kalla. Johanna Hagström får stanna hemma som reserv.

– Jag är jättejätteglad över att ha fått en OS-plats, säger Kalla till SVT Sport.

Tidigare hade sju damer redan fått sina biljetter. Kalla slutade på 16:e plats i Tour de Ski som avslutades i går och var näst bästa svenska efter Ebba Andersson som var tvåa.

Charlotte Kalla har tidigare tävlat i tre OS. Där har hon vunnit tre guld (ett i vardera mästerskap) och tagit sex silver, och hon är regerande olympisk mästare i skiathlon.

OS i Peking 2022

Kalla är i första hand uttagen som stafettåkare men har möjlighet att även få åka distanslopp.

– Jag skulle vilja åka så mycket som möjligt, eftersom skiathlon, 10 klassiskt och tremilen alla är utmaningar. Ett OS är ju långt också, och det finns möjlighet att tävla mycket, säger Kalla på en digital presskonferens.

Johanna Hagström får reservplats

Den enda egentliga kandidaten som stod mot Kalla var sprintinriktade Johanna Hagström, som vann poängtävlingen i Tour de Ski.

– Hagström är inbjuden att delta på det sista höghöjdslägret i Italien som reserv på sprintsidan, meddelar landslagsledningen.

Hagström hade i förväg gett upp hoppet om att få en plats.

– Nej, jag får sikta på nya mål. Ett är väl att försöka ta första VC-segern och sprintcupen är ganska intressant. Det är ett nytt år med nya möjligheter, sade Hagström under Tour de Ski till SVT Sport.

– Det finns en plats kvar men det är en distansplats. Jag vill ju åka sprint och vill åka till OS för att ta medalj. Jag vill inte åka dit för en topp 20, 30-placering. Det är i sprinten jag kan ta en medalj, fortsatte Hagström.

Svenska damtruppen i längd till OS i Peking:

Damer:

Frida Karlsson (traditionellt, stafett, sprintstafett)

Ebba Andersson (traditionellt, stafett)

Jonna Sundling (sprint, sprintstafett, stafett)

Maja Dahlqvist (sprint, sprintstafett, stafett)

Moa Olsson (traditionellt, stafett)

Emma Ribom (sprint, traditionellt, stafett)

Anna Dyvik (sprint, stafett)

Charlotte Kalla (stafett, traditionellt)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet