Peter Reinebo, sportchef Sveriges Olympiska Kommitté. Foto: TT.

SOK om domen: ”Överraskande”

Publicerad

SOK:s sportchef Peter Reinebo väntar på de första svenska olympierna i Pyeongchang, skidskyttarna, när han nås av beskedet om att CAS friar 28 av de 39 ryska idrottarna från brott mot antidopningsreglerna under OS i Sotji 2014. – Överraskande. Det var inte min bild att det skulle bli så, säger han till SVT Sport.

– Det vore väldigt intressant att se motiven till att så många blir friade. Jag trodde nog inte att det skulle bli så, säger Reinebo.

– Jag har läst några av domarna. Det man kan gissa är att indicierna, det är ju flera indiciedomar, inte håller. I domarna har CAS gått på skrapmärken och andra saker.

– Då verkar det som att det inte håller att döma på sådana grunder. Om det nu är så. 

”Ser det som osannolikt”

Frågan om de friade idrottarna får tävla i OS i Pyeongchang hänger i luften. IOK har beslutet i sina händer.

– Jag är tveksam till att alla skulle kunna göra det. Dels till de kvotplatser som finns. Dels om de har klarat de internationella kvalen. Dels om truppen redan är inskriven. Finns de med eller inte med. Jag känner inte till det.

– Att alla 28 som är friade skulle tävla på OS ser jag som osannolikt. Men det kanske finns några som gör det. Vi får vänta och se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer