Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jürg Capol kritiserar arbetet inom Fis: ”Gör ont att se” Foto: NRK/Bildbyrån

Tidigare Fis-chefen Jürg Capol till hårt angrepp mot Johan Eliasch: ”Det blir en slakt”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan avgick Jürg Capol från en av de mäktigaste rollerna inom Fis.

Nu talar han ut – och riktar hård kritik mot Fis svenske ordförande Johan Eliasch, som han menar styr förbundet i fel riktning.

– Det blir en slakt, en kamp om småsaker.

Som SVT tidigare rapporterat pågår en konflikt mellan ledningen av Internationella skidförbundet (Fis) och flera av de stora nationerna i alliansen Snowflake som kan komma att, i stället för världscuptävlingar, arrangera egna tävlingar utanför Fis.

Nu kommer stark kritik mot Fis och i synnerhet ordföranden Johan Eliasch från schweizaren Jürg Capol.

SVT Sport granskar

Han arbetade tidigare som kommersiell chef på Fis, där han haft olika toppositioner i nästan 20 år. Men ganska snart efter att Eliasch blev ordförande valde han att sluta.

– Ett par veckor efter att han blev vald kände jag att detta inte kommer bli kul längre, säger Capol.

– Det blir en slakt, det blir en kamp om småsaker. Och i dag, två och ett halvt år senare, är vi där jag sa att vi skulle hamna.

I dag är Jürg Capol chef för skidskytte-VM 2025. Det här är första gången han talar ut om varför han slutade på Fis och han menar att det som pågår i organisationen är på väg att utvecklas till en katastrof.

– Jag ser hur de nationella förbunden slösar med sin tid och hur mycket pengar de förlorar. Och alla kommer med sina advokater när de har möten.

”Han är så bitter”

Capol arbetade mindre än ett år tillsammans med Eliasch.

– Jag kände att det skedde saker som inte var bra för samarbetet med de nationella förbunden, och jag kände att jag inte kunde påverka det längre.

När vi sökte Fis för att få ett svar från Johan Eliasch fick vi inga kommentarer direkt från honom, utan från en icke namngiven talesperson.

”Det är ingen hemlighet att Jürg Capol inte hade någon framtid inom Fis eftersom han inte ville eller kunde agera i dess bästa intresse. Därför är det inte särskilt överraskande, men förvisso beklagligt, att han är så bitter i sina kommentarer”.

Fis poängterar att Eliasch valdes med ett mandat att genomdriva förändringar.

”Han visste att processen med meningsfulla förändringar inte alltid är rolig, och att det var oundvikligt att vissa som är bekväma med status quo skulle bli upprörda”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ARKIV: Eliasch om konflikten med Snowflake: ”Det är ett skämt som de föreslår” (8 maj 2024) Foto: Bildbyrån/SVT

Bakgrund till konflikten

Fram till nu har olika världscuparrangörer kunnat sälja sina TV-rättigheter. Men Fis, med ordförande Johan Eliasch i spetsen, vill reformera systemet.

Förra sommaren meddelade Fis att de kommit överens med rättighetsbolaget Infront om ett centraliserat avtal. Nyheten slog ner som en bomb i skidvärlden, och utlöste stora protester hos många medlemsförbund – som inte var nöjda med avtalet.

Flera av länderna, däribland Sverige, har därför bildat en egen grupp som de kallar ”Snowflake” – som tillsammans jobbat för att hitta en lösning på frågan.

Trots missnöjet och hot om att ”Snowflake”-länderna skulle kunna starta en egen världscup utanför Fis världscup röstade Fis styrelse i slutet av april igenom att de själva kan ta beslutet utan medhåll från medlemsländerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet