Bert Sundström.

Sundström inte förvånad över att Cas river upp beslutet

Uppdaterad
Publicerad

28 av 39 ryssar frias från sina livstidsavstängningar – övriga elva från sina straff sänkta av Cas. Ett väntat besked, menar SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström. – Jag påpekade redan när det första utslaget kom att när det här överklagas är det troligt att många frias, för inga har åkt dit i dopningsprov, säger han.

I Ryssland har det setts som en sorts politisk kampanj mot landet.

– Man har påpekat väldigt tydligt att det inte finns några bevis mot någon av dem. Och ingen av dem har faktiskt fällts i en dopningskontroll, säger Sundström och fortsätter:

– Man har avfärdat uppgifterna från visselblåsaren Rodtjenkov som att de är gripna ur luften och man antyder att han är köpt av Rysslands fiender. Det haglar förolämpningar mot den här personen och han har till och med fått höra att det vore bäst om han blev skjuten. Det är en väldigt hätsk stämning mot honom och man har inte trott på anklagelserna och man förnekar bestämt att det har funnits ett statligt sponsrat program för att dopa idrottarna.

Är det här ett väntat besked i Ryssland?

– Det är kanske lite för mycket att säga att det är väntat, därför att det finns en sorts känsla att så många är emot Ryssland. Men jag påpekade redan när det första utslaget kom att när det här överklagas är det troligt att många frias, för inga har åkt dit i dopningsprov och det vet man förstås i Ryssland också.

Hur tror du att reaktionerna blir?

– Ja men lite ”vad var det vi sa? Titta här, nu när det kommit till en seriös instans som faktiskt tittat på vilka bevis som finns då visar det sig att i en klar majoritet av fallen fanns det inga bevis”. Ryssland kommer få sitt argument stärkt att det här var en del i en sorts sätt att försöka straffa Ryssland att det inte handlar om bevisad dopning, säger Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer