Svenske valllachefen Petter Myhlback. Foto: Bildbyrån.

Vallateamets krisplan inför OS – isolerar sig på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska längdlandslaget är i italienska Livigno på uppladdningsläger inför OS.

Men vallateamet är hemma i Sverige – ensamma.

– Det finns ett tänk om att vi inte ska träffa så många, ett isoleringstänk, säger vallachefen Petter Myhlback till SVT Sport.

Inför OS i Peking var det tänkt att det svenska längdlandslaget skulle ha åkt till Seiser Alm på uppladdningsläger. Med hög smittspridning på orten ställde man i sista stund in och åkte istället till Livigno, drygt 15 mil västerut.

”I vanliga fall hade vi varit på plats”

På plats i Livigno pågår finslipningen inför säsongens stora mål, OS. Vallateamet då? De är hemma i Sverige och isolerar sig.

OS i Peking 2022

Det finns ett tänk om att vi inte ska träffa så många, ett isoleringstänk, säger vallachefen Petter Myhlback.

I vanliga fall hade vi nog varit på plats, men inte som läget är nu.

Draget att stanna hemma ingår i en plan för att hålla sig friska till OS, det är inget sent påkommet beslut.

Men vallateamet har inte varit sysslolösa.

 Den stora delen som varit framtill Livigno har varit logistik och att all packning kommer till Kina, det är sjukt mycket packning, en hel lastbil som ska packas in i flygfrakt, skeppas och flygas, det arbetet har varit jäteomfattande till avresa, säger Myhlback.

Är det något speciellt som varit en extra utmaning?

– Vår slipmaskin skickade vi med båtfrakt i början av november, det tar så lång tid att segla den runt Afrika, när den nådde Kina förra veckan ska den sedan fraktas upp till stadion, utan att vi är på plats.

800 par skidor har skickats till Kina

Till OS har det svenska landslaget skickat hela 800 par skidor, plus all personlig utrustning till varje åkare.

– Vi får mycket stöttning av SOK (Sveriges Olympiska Kommitté), men vi måste ändå vara med och dra i trådarna hemifrån.

Personerna som ingår i vallatemet bor utspritt från Gällivare i norr till Göteborg i söder, alla håller sig på sin kant nu.

– Vi har ingen utrustning att testköra, åkarna har bara två par skidor med sig till Livigno, för vår del hade det varit värdelöst att vara på plats, det hade inte gått att ha verksamhet där nere.

Myhlback berättar att det har varit skönt att vara hemma i Bjursås i Dalarna och samla energi inför mästerskapet, efter en intensiv säsong.

– Man blir väldigt trött efter resorna, men jag ska inte säga att vi arbetar hårdare än några andra i landslaget. För tränare, aktiva, fysio och framförallt medicinteamet har det nog riktigt stressigt i dessa dagar, alla jobbar hårt.

Ska valla i containrar på OS

Väl i Kina under spelen kommer förutsättningarna för vallateamet vara anorlunda. Man kommer inte att ha sin vallatrailer på plats, utan man löser det genom att valla i containrar.

– Vi har fem containrar att stå i, tror att det är det för alla, eftersom OS är där det är, det är väl om Kina har någon egen buss då.

OS i Peking inleds den 2 februari, längdskidåkningen börjar lördagen den 5 februari med damernas skiathlon.

KKLIPP: Frida Karlsson i Morgonstudion om coronasituationen (18 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet