Ett A- och B-prov i de senaste dopningsbehållarna som ska användas under OS (arkivbild). Foto: TT Nyhetsbyrå

Wadas råd: Använd gamla dopningsflaskor

Uppdaterad
Publicerad
Möjligheten att öppna och manipulera dopningsbehållare utan att lämna spår efter sig har bekymrat Internationella olympiska kommittén (IOK) inför stundande OS. Med drygt en vecka kvar till vinterspelen i Pyeongchang rekommenderar Internationella antidopningsbyrån (Wada) att IOK inte borde använda den senaste modellen av flaskor som ska förvara urin- och blodprov.

”I den här situationen är vår tydliga rekommendation till IOK att fortsätta använda den gamla modellen, vilken fortfarande används av en rad antidopningsenheter runt om i världen. Det här ska ses som en försiktighetsåtgärd som garanterar integriteten vid dopningskontroller i OS”, skriver Wada i ett pressmeddelande.

De nya flaskorna togs fram efter den ryska dopningsskandalen i Sotji-OS 2014, då det i efterhand kom fram bevis – skrapmärken på dopningsflaskorna – på att hemmanationen hade öppnat behållarna och gjort det möjligt att manipulera innehållet.

I förra veckan slog ett laboratorium i Köln larm om att de nya behållarna går att öppna utan att lämna spår efter sig.

Tidigare den här veckan kunde också Uppdrag granskning, tillsammans med tyske journalisten Hajo Seppelt, visa att behållarna går att öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer