Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sport besökte volleybollstjärnan Isabelle Haak, och hunden Loui, i Italien. Foto: SVT/Rikard Lann

Isabelle Haaks dominans fortsätter i Italien: ”Hon är otrolig”

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Haak, som i fjol utsågs till Europas bästa volleybollspelare, bytte i somras Turkiet mot Italien – ett klubbyte som var den stora snackisen i volleybollvärlden.

Hon har redan på ett drygt halvår vunnit tre titlar med nya klubben Imoco Conegliano.

– Jag tänker inte att jag gjort något speciellt, jag gillar inte att skryta, säger världsstjärnan till SVT Sport.

Haak är tillbaka i Italien där hon spelade i två år mellan 2017 och 2019 i Scandicci utanför Florens. Nu är det Venedig som är närmaste större stad. Conegliano ligger en halvtimme bort och är ungefär lika stort som ”Bellas” hemstad Ängelholm.

– För mig passar det mycket bättre att bo i en mindre stad. Jag gillar när det är lite lugnare, Istanbul var ett vädigt högt tempo. Jag var rätt stressad i mig själv senaste året och tror att det behövdes ett miljöombyte.

Sprider glädje i laget

Haaks betydelse för klubbens framgångar är uppenbar. Men förutom smashar, servar och block av världsklass är det annat som imponerar lika mycket hos de nya klubbkamraterna.

– Hon är kanske världens bästa spelare just nu men även som person är hon en lagspelare, alltid där med ett leende. Hon är den snällaste person man kan tänka sig. Det finns inte ett ont ord att säga om henne, säger nederländska klubbkamraten Robin de Kruijf.

Bäst i världen?

Haaks blotta närvaro i ett lag verkar skapa segrar. Sedan EM-utåget 2021 i kvartsfinalen med Sverige har hon tagit nio raka titlar i internationella turneringar och mästerskap.  Ett närmast makalöst facit.

– Ja, sedan Turkiet har det gått rätt bra, säger hon med ett leende.

– Det blir alltid samma känsla fast man upplevt det innan. Det är ett lyckorus och en typ av lättnad jag inte känt av något annat. Att få göra det igen och med ett nytt lag bidrar till att det blir en ny känsla och väldigt häftigt, säger den 195 centimeter långa skånskan.

Just nu talar mycket för att Isabelle Haak är världens bästa volleybollsspelare. 

– Hon är otrolig, på bara några år har hon utvecklats enormt. Men hon kan fortfarande bli ännu bättre eftersom hon fortfarande är så ung, säger Coneglianos coach Daniele Santarelli.

KLIPP: Se hela reportaget med Isabelle Haak

Haaks nio raka titlar

  • Turkiska supercupen 2021 (Vakifbank Istanbul)
  • Klubblags-VM 2021 (Vakifbank Istanbul)
  • Turkiska cupen 2021/22 (Vakifbank Istanbul)
  • Turkiska mästerskapsslutspelen 2022 (Vakifbank Istanbul)
  • Champions League 2021/22 (Vakifbank Istanbul)  
  • European Silver League 2022 (Damlandslaget)
  • Supercupmästare i Italien 2022 (Imoco Volley Conegliano)
  • Klubblags-VM 2022 (Imoco Volley Conegliano)
  • Coppa Italia 2022/23 (Imoco Volley Conegliano)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.