Denna artikel summerar årets april, medan jag i min analys tar upp de viktigaste väderhändelserna under månaden.
Delvis varmast i april sedan 2011
Kallt och varmt turades om i april, och sammatagnet blev det nära normal medeltemperatur längst i norr, men i övrigt 1–3 grader varmare än brukligt. Om du inte redan har koll på det, så kanske läge nu att läsa om vad som är normalt väder för att vara april?
I fjol, 2024, var april kallare än i år i hela landet. Senast det var varmare än i år skiljer sig i landet, för i nordligaste Norrland räcker det med att backa till 2023, medan det i övrigt är tillbaka till 2020 eller 2019 som gäller, men lokalt till rekordvarma 2011. I Göteborg (med värden för april sedan 1860), var det för tredje gången genom tiderna i snitt en ”sommarvarm” april, dock var det varmare såväl 2011 som 2009.
Lokalt rekordtorrt i sydost
Efter torrt väder i februari och till större delen även i mars fortsatte det på liknande sätt i april. Frånsett fjällen var det övervägande torrt eller mycket torrt. Men även påskens relativt stillaliggande band med regn från Vänerlandskapen i väster till Gästrikland med omnejd i öster syns på månadens nederbördsfördelning. I det stråket föll det mesta under de fyra nederbördsdygnen den 18–21.
Då nederbörd till sin natur är mer lokal än temperatur så är bilden oftast mer splittrat gällande när det senaste var torrare eller blötare i april än i år. Mer nederbörd föll senast i fjol, 2024, frånsett i fjällen där det lokalt är tillbaka till 2015 som gäller. Torrare än i år är än mer splittrat på många år, men mestadels tillbaka till 2019. Lokalt var årets april en av de allra torraste aprilmånader som uppmätts i sydost, och för långa mätserier sattes tre nya torr-rekord.
Blåsig start med svenskt rekord
Solen sken i grova drag helt normalt mycket för att vara i april månad. Finns en dragning åt lite mindre än brukligt i västra Norrland och något mer än normalt vid kusterna, men inget som sticker ut speciellt mycket från normalvärdena.
Våren är en allmänt blåsig månad, det vet vi alla. Sammantaget blev årets april något blåsigare än vanligt i norr, däremot inte i söder. Det blåste som mest under månadens inledning, inte minst den 3 med lokala stormbyar över norra Norrlands inland och ett nytt svenskt rekord för högst medelvind i april. Se mer i faktarutan här nedanför.
Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier
APRIL 2025 I SIFFROR
Högst månadsmedeltemperatur: 10,0 grader i Göteborg, Västergötland
Lägst månadsmedeltemperatur: 5,7 minusgrader i Tarfala, Lappland
Störst överskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 3,2 grader över normalt i Särna, Dalarna (4,9 grader mot normala 1,7 grader) och i Ytterhogdal, Hälsingland (5,9 grader mot normala 2,7 grader)
Störst underskott jämfört med normal månadsmedeltemperatur: 0,6 grader under normalt i Karesunado, Lappland (2,8 minusgrader mot normala 2,2 minusgrader)
Störst månadsnederbörd: 125,6 mm i Katterjåkk, Lappland
Minst månadsnederbörd: 0,7 mm i Norra Ströö, Skåne
Störst månadsnederbörd i procent av normalt: 252 % i Katterjåkk, Lappland (125,6 mm mot normala 49,9 mm)
Minst månadsnederbörd i procent av normalt: 2 % i Norra Ströö, Skåne (0,7 mm mot normala 37,1 mm)
Mest solskenstid: 273 timmar i Luleå, Norrbotten
Minst solskenstid: 130 timmar i Storlien-Storvallen, Jämtland
Mest solskenstid i procent av normalt: 126 % i Luleå, Norrbotten (273 timmar mot normala 217 timmar)
Minst solskenstid i procent av normalt: 78 % i Storlien-Storvallen, Jämtland (130 timmar mot normala 166 timmar)
Högst medelvind i fjällen: 41,6 m/s i Stekenjokk, Lappland den 3 (nytt svenskt aprilrekord mot tidigare 41,4 m/s i Stekenjokk, Lappland den 4 april 2007)
Högst byvind i fjällen: 47,8 m/s i Stekenjokk, Lappland den 3
Högst medelvind vid kusten: 21,9 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten den 3
Högst byvind vid kusten: 29,4 m/s i Bjuröklubb, Västerbotten den 3
Högst medelvind över inlandet: 18,2 m/s i Naimakka, Lappland den 2
Högst byvind över inlandet: 26,7 m/s i Arjeplog, Lappland den 3