Sannolikhet för snötäcke på juldagens morgon under referensåren 1961–1990. Foto: SVT/ bakgrundsbild Susanne Holmberg

Flytta julen?

Publicerad

Drömmen och en vit jul blir alltmer just en dröm

I den allt varmare värld vi lever i kommer allt fler av oss decennierna framöver få uppleva allt fler gröna jular. Kartan som visar sannolikhet för vit jul kommer få ritas om, så att gränsen mellan mer vita än gröna jular sakta förskjuts norrut.

Referensperioden är 1961–1990

Vi meteorologer håller oss till de definitioner som finns om fasta trettioårsperioder när det gäller vilket väder vi refererar till som ”normalt”. Nuvarande period är 1961–1990, så det dröjer inte alltför många år nu innan vi i januari 2021 byter och börjar använda 1991–2020 som referensperiod. Vit jul-kartan och alla andra ”normalkartor” kommer därmed justeras, så över en natt upphör det som tidigare var normalt att vara normalt och något som tidigare varit onormalt istället blir det normala.

Om kartan som visar sannolikhet för vit jul fortsatt ska se likadan ut före och efter denna justering måste vi helt sonika flytta julen. Om mitt förslag inte får gehör blir det hur som helst intressant att se vilket datum som ger samma sannolikhet för snötäcke som den som än så länge gäller för mätbart snötäcke på juldagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vädertankar

Mer i ämnet